Bültenler

2009 Yılında Market Markaları %22 büyüdü!

Ipsos KMG’nin geleneksel market markaları araştırmasına göre Türkiye’de market markalarının FMCG’ deki payı son 6 yıldır artan bir eğilim gösteriyor. Eylül’08 – Ağustos’09 döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu pay yüzde 6’dan yüzde 7,3’e yükseliyor.

Market markaları gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünleri kategorileri dışında kalan diğer kategorilerde de büyüyor;
Geçen dönem market markalı ürünlerin en hızlı büyüdüğü kategori gıda idi; bu yıl “diğer ürünler (gıda, temizlik ve kişisel bakım kategorileri dışındaki ürünler)” en yüksek büyüme hızıyla birlikte en yüksek pazar payına da ulaştılar (toplam diğer ürünler satışları içinde market markalı ürün satışları %9,1’e ulaştı). Kişisel bakım ürünleri ve temizlik kategorisi de ikincil ve üçüncül sırada yer aldılar. Gıdadaki büyüme tüm segmentlerin altında kaldı.

Toptan satış yapan perakendecilerden ve Cash& Carry kanallarından yapılan market markalı ürün alımları düşüyor;
Market markalı ürünler için birincil alım kanalı olan İndirim Marketlerinden market markalı ürün alımları geçen yıla göre daha düşük bir oranda artmaya devam ediyor. Geçen yıl belirgin bir artış yaşayan toptan satış yapan perakendeciler ve cash&carry kanalından alımlar ise 2009’da düşüyor.

2009 yılında da, tüm SES grupları market markalı ürün alımlarını arttırmaya devam etti:
Bu dönem tüm SES gruplarının market markalı ürün harcamalarında artış yaşanırken bu artışlar 2008 yılına göre daha düşük bir oranda yaşandı. Yine son dönemde 1-2 kişilik ailelerin market markalı ürün alımları bir önceki döneme göre daha fazla artarken daha kalabalık nüfuslu ailelerinki daha az artmakta.

Perakendecinin bilinirliği ve güvenilirliği önem kazanıyor;
Fiyat ve ürün kalitesi market markalı ürün alımı kararında en önemli faktörler olmaya devam ederken, perakendecinin bilinirliği ve güvenilir olması ise önceki yıla göre daha fazla önem kazanıyor. Perakendeci kimliği market markaları tercihinde önem kazanıyor.

Tüketiciler market markalarını alışveriş sırasında fark ediyor!
Geçen yıl olduğu gibi, 2009 yılında da tüketicilerin büyük bir çoğunluğu market markalı ürünlerden alışveriş sırasında haberdar oldu. Eve/posta kutusuna gönderilen tanıtım broşürleri ve TV/radyo tüketicilerin bu ürünleri fark etmesinde geçen yıla göre çok daha önemli bir rol oynuyor.

Market Markalı ürünleri deneyenler memnun kalıyor!
2009 yılında market markalı ürün alıp deneyen ve memnun kalıp sonrasında da alanların oranı 2008’e göre önemli ölçüde arttı. Tüketicilerin yaklaşık yüzde 91’i market markalı ürün kullanımlarını devam ettirdi.

Market markalı ürün satın almayı bırakmada en önemli neden tüketicilerin bu ürünlerin kalitesinden memnun kalmamaları. Ancak geçen yıla göre “ürün performansından memnun kalmama” da önemini belirgin şekilde artırıyor. Market markaları ile ilgili “kalitede devamlılık yok, değişiyor” algısı ise geçen yıla göre azalıyor.

Avrupa Ülkelerinde de Market Markaları Büyümeye Devam Ediyor!
Market markaları Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde yüksek pazar paylarını koruyarak İngiltere, Almanya, Belçika ve İsviçre’de %40 ve üzerine çıktı; Fransa, İspanya, Portekiz, Avusturya ve Slovakya’da ise yüzde 30’ların üzerinde bir performansı yakaladı. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde ise daha da hızlı bir artış gösterdi.

Amerika da market markasını tercih ediyor!
Amerika’da tüketiciler market markalarını daha fazla tercih etmeye başladılar. Raporlar, market markası satışlarının süpermarket, drugstore ve toptan satış yapan mağazalarda geçen yazdan beri %12 civarında arttığını gösteriyor. Böylece market markalarının yıllık toplam satışları 80 milyar dolara ulaşırken pazar payı da %22’yi aştı.

Market Markaları Araştırması ile ilgili daha detaylı bilgi için cumhur.bursali@ipsos.com ‘a e-mail gönderebilirsiniz.

Aralık 20, 2009

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın