Bültenler

2011′de Bahar Havası

Ipsos KMG’nin 2007 senesinden bu yana her yıl gerçekleştirdiği ve yakın geleceğe dair ipuçları sunan Türkiye 2011 Beklentiler – Beğeniler Araştırması’nda, Türkiye’nin kişisel ve ekonomik beklentileri, tüketim ve yatırım eğilimleri, toplumsal ve siyasi gündeme bakışı, en beğendiği markalar ve ünlüler gibi birçok konuda ilgi çekici sonuçlar yer alıyor.

 

Türkiye’de sosyal ve siyasal araştırmaları yeni ve kurumsal bir düzeye çıkarmayı amaçlayan Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Türkiye 2011 Beklentiler Beğeniler Araştırması, Türkiye’nin seçim yılına nasıl bir toplumsal algı ile girdiğini ayrıntılı biçimde ortaya koyuyor.

 

2011’e girerken yurttaşların Türkiye ile ilgili hisleri iyimser mi kötümser mi? Beklentiler olumlu mu olumsuz mu? Yurttaşların algıları, kendi gelecekleri hakkındaki kararlarına, yatırım ve tüketim harcamaları eğilimlerine nasıl yansıyor? Siyasi ve sosyal gündemdeki önemli konulara ilişkin toplumsal beklentileri neler? Peki, en beğendikleri markalar hangileri? Türkiye’nin futboldaki, edebiyattaki, televizyondaki yıldızları kimler? Gibi bir çok soru bu raporda yanıt buluyor.

 

Araştırma sonuçları, toplumun 2010’daki ‘endişeli iyimserlik’ten sıyrılarak, 2011’e bir ‘bahar havası’ içinde girdiğini gösteriyor. Bütün göstergeler, memnuniyet ve beklentilerin pozitif bir trend içinde olduğunu ortaya koyuyor.  2011’e girerken Türkiye ile ilgili ‘iyimser’ hislere sahip olanlar, 10 puanlık bir yükselişle yüzde 56’ya çıkıyor. Esas olarak ekonomideki gelişmelerden kaynaklı görülen Türkiye ile ilgili iyimser yönlü beklenti, belirli toplumsal beklentilere de aynı şekilde yansımış görünüyor. Yaklaşık olarak her iki kişiden biri 2011’e ‘iyimser’ bir toplumsal beklenti ile giriyor. 

 

Ancak 2011’e bir ‘bahar havası’ içinde giren yurttaşların bu bahar havasını 2011 yılı boyunca devam ettirip ettirmeyeceği konusunda son derece hassas bir algıya sahip oldukları da görülüyor. Bu bakımdan, gerek ekonomik beklentiler gerekse toplumsal ve siyasi beklentiler açısından 2011 boyunca havanın nasıl seyredeceği dikkatle gözlenmeli.

 

Türkiye 2011 Beklentiler – Beğeniler Raporu’nu indirmek için buraya tıklayın.

Ocak 24, 2011

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın