Bültenler

2011′e Girerken Yurttaş Eğilimleri

Ipsos KMG Ocak 2010 tarihinden bu yana, iki aylık dönemlerde Türkiye Barometresi adlı araştırma projesini yürütüyor. Türkiye Barometresi, yurttaşların memnuniyet ve beklentilerini, tüketim ve yatırım davranışlarını, hükümetin ve muhalefetin performansına yönelik algılarını, oy verme eğilimlerini ve kamuoyunun ve siyasetin gündemindeki konulara ilişkin düşüncelerini ölçmek suretiyle, ekonomik, sosyal ve siyasal karar alıcılarına ışık tutuyor.
2010 yılında Türkiye’deki yurttaş eğilimlerine genel olarak bakıldığında, özellikle Temmuz ayından bu yana hem Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma yönelik memnuniyet algısının hem de geleceğe yönelik beklenti algısının olumlu yönde seyrettiği görülüyor. Bunda en önemli etken, 2009’daki ekonomik küçülmenin ardından, 2010’un ilk çeyreğiyle birlikte, Türkiye ekonomisinin önemli bir büyüme eğilimi içine girmesidir.
2010 yılı değerlendirmesinin ortaya koyduğu bir başka bulgu, yurttaşların memnuniyet ve beklenti algısındaki olumlu gelişmelerin, onların yatırım ve tüketim davranışlarına nispi de olsa yansımış olmasıdır. Yılın özellikle ikinci yarısında yatırım ve tüketim davranışları nispi bir artış eğilimi içindedir.
Yine, bu algı trendiyle, Hükümetin özellikle ekonomi, eğitim, sağlık ve dış politika alanlarındaki performans algısı paralel bir gelişme içindedir. Hükümetin nispeten zayıf olduğu iki alan terörle mücadele ve yolsuzlukla mücadele konularıdır.
Bütün bu verilerden hareketle, 2010 yılının ilk çeyreğinde ‘toplumsal kaygı’ en üst düzeye çıkmışken, sonraki dönemde toplumsal kaygının azaldığı görülüyor. Ancak bunun bu şekilde devam edip etmeyeceği yakından izlenmeye muhtaçtır.
2010 yılına ilişkin bu genel tablonun 2011’de nasıl bir seyir izleyeceği Türkiye Barometresi tarafından yakından izlenecektir.

Aralık 27, 2010

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın