Bültenler

2011 Ramazan’da Hane Tüketiminde Neler Oldu?

Önceki Ramazan dönemlerinde olduğu gibi, 2011 Ramazan dönemi, hane harcamasının yılın herhangi bir ayına kıyasla %17 civarında arttığı bir ay oldu.

Harcama yoğunluğu Ramazan’ın başlangıcından bir hafta kadar önce başladı ve en yüksek artış bayram öncesi haftada görüldü. Bu artışı gerçekleştiren kategorilerin başında Genel Gıda ürünleri yer alırken, Et ve Süt kategorileri bayram öncesi haftada belirgin bir artış gerçekleştirmedi.

Ramazan’da haneler her bir alışverişte ortalama bir aya göre daha fazla para harcadı. 2011 yılında gerçekleşen alışveriş başına hızlı tüketim ürünleri harcaması 2005 yılından beri en yüksek seviyesinde, ancak önceki yıllara kıyasla aylık ortalama endeksinde düşüş görüldü, nedeni ise hanelerin Ramazan harici aylarda da alışveriş başına harcama tutarlarının artması oldu.

2011 Ramazan döneminde önceki yıla göre harcamada artış görülmesinin nedeni AB hariç grupların harcamalarının daha fazla olması oldu.

Ancak 2011 Ramazan ayında, her ay olduğu gibi, alışveriş başına daha yüksek harcamayı yapan grup AB SES grubu olurken daha düşük SES gruplarına doğru bu değer düştü.

İndirim marketleri ve Yerel Zincirler 2010 Ramazan ayına kıyasla en fazla harcama artışının olduğu kanallar oldu. Bakkallar’dan yapılan harcama seviyesi düşerken, Bağımsız SPM’den yapılan harcama seviyesi sabit kaldı

Önceki yıllardaki performanslarına kıyasla 2011 döneminde Carrefour, Tansaş ve Şok harici zincirler hızlı tüketim ürünleri cirolarını arttırmaya devam etti. Migros ve Bim 2010 Ramazan’a kıyasla en belirgin harcama artışlarını gerçekleştiren zincirler oldu.

2011 Ramazan döneminde;
Yılın geneline kıyasla Kırmızı Et ürünleri, Hazır çorbalar ve Salçalar daha fazla pay alıyor, Reçeller, Bakliyat, Süt, Tereyağ ve Baharat ürünleri harcamasının payı ise Ramazan’da oldukça geriliyor.

Harcamadan ayrılan payın yıl geneline kıyasla en çok arttığı içecek kategorisi önceki yıllarda olduğu gibi Gazlı Meşrubatlar oldu ve onu Maden Suyu takip etti. “Ayran” ise önceki yıllarda görülmeyen bir şekilde bu Ramazan’da öne çıktı.

Bayram öncesi alımların etkisiyle Ramazan ayında Hediyelik Çikolata ve Şeker payı tavan yaparken, Dondurma Ramazan’ın yaza denk gelmesiyle ön plana çıkan kategorilerden oldu. Diğer çalışmalardan da bilgi edindiğimiz üzere bu artışın nedeni, ev dışında tüketilen dondurmanın ev içi tüketime kayışı oldu.

Ramazan Raporu ile ilgili daha detaylı bilgi için Ceyhan Demiray (ceyhan.demiray@ipsos.com) ile iletişime geçebilirsiniz.

Haziran 19, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın