Blog ve Yorumlar

2011′e Doğru 7 Trend

Biliyorsunuz, Anglosakson guru adeti olup, iyice de medyatikleşmiştir; herhangi bir şeyin 10 şeyi. Buradan esinlenerek 2011 yılı ve hemen sonrası için önemli  olacağını düşündüğüm 7 trendi aktarmak istedim. 7 daha uğurlu bir rakam benim için. Siz de kendi ilavelerinizle listeyi genişletebilir veya bazılarının üstünü silebilirsiniz.

1. Şirket Yönetimleri de Marka Yönetimleri de Sosyalistleşecek
İş hayatını “Rand’vari”  anlamak profesyonelliği  “yuppice” yorumlamak ve markayı “seçsin tüketsin mutlu olsun” liberalizmi  ile yönetmek dönemi bitiyor. Şirket yönetiminde başarının bencil bireysel performans yönetimleri üzerine oturtulması konusundaki sonuçsuz ısrarlar sona erecek. İş hayatında şirket yönetiminden, çalışanlara bakıştan pazarlama yönetimine kadar sosyalizm etkili olacak. Marka yönetimi kendisini toplumun yararları ile daha fazla özdeşleştirecek. Kolektivizmin değeri artacak.

2. Türkiye’nin “Yeni  Gelişen Pazarları” Büyümelerin Lokomotifi Olacak
Türkiye’nin gelişen kentsel havzaları ve bu havzaların merkezinde yer alan kentlerde gelir artacak, modern tüketim hızla gelişecek. Eskişehir, Kayseri, Zonguldak, Çorum, Konya, Hatay, Gaziantep, Erzurum, Denizli gibi merkezler pazarlama, dağıtım ve perakendecilik yapısının değişmesine neden olacak. Suriye, Irak gibi komşulara yönelik pazarlama ayrıca bir gündem olacak.

3. Standart Tekil Marketler Yok Olacak; İndirim Marketleri Bakkalları Eritecek
Kentsel havzaların gelişimine bağlı olarak zincir mağazaların erişim olanakları artacak. Klasik formatları tekrar eden tekil süpermarketler ya satılmak, ya kapanmak ya da uzman konseptlerle devam etmek durumunda kalacaklar. Aynı kentleşme yapısı indirim mağazalarının mahallelere kadar sokularak bakkalları eritmesine yol açacak. Kahraman bakkallar süpermarketlere değil indirim mağazalarına karşı mücadele edecekler.

4. Interaktif  Kalitatif, Alışveriş Araştırmaları ve Geleceği Tahmin Modelleri Güçlenecek
Klasik, moderatör yeteneğine dayanan kalitatif araştırmalar yerini “ ortak-yaratıcılık” yöntemlerine bağlı interaktif araştırmalara bırakacak. Zincir mağazaların büyümesine paralel olarak dışarıdaki tüketiciyi anlamak kadar içerideki alışverişçiyi  anlamaya  ve etkilemeye  çaba harcanacak. Yapılan her araştırma bir şekilde geleceği tahminle sonuçlanacak. Gelecek tahminini içermeyen araştırmalar eskiyecek.

5. Web Patlaması Yaşanacak; Web’deki Her 100 Girişimden 99’unun Battığı da Görülecek
Net erişiminin yüzde 50’ye ulaşması demek o ülkede alışverişten reklama kadar bir web atlaması yaşanması demek. Türkiye tam da bu noktada. Bugüne kadar görülenden çok daha fazla web girişimine sahne olacak. Bu sürecin sonunda web’deki her girişimin bir facebook zaferi ile sonuçlanmadığı görülecek; web’de bir girişimci mezarlığı oluşacak.   

6. Bütün Yeni Mecra Arayışlarının Sonunda TV ‘nin Rakipsiz En Etkili Mecra Olduğu, İnternette Etkin Bir Kampanya Yapmanın Olanaksızlığı Anlaşılacak
Dijitali anlama konusundaki yoğun çabaların sonucunda, etkin bir viral kampanya yapmanın lotoda büyük ikramiye kazanmak gibi bir şey  olduğu anlaşılacak. Dijital tamamlayıcı bir ek halinde yerine otururken, hangi ortamda erişilirse erişilsin TV’nin rakipsiz  etkinliği  kendini gösterecek. Diğer mecralar tamamlayıcı olarak kalacaklar.

7. Araştırma Teknoloji ile Yer Değiştirmeyecek
Beyindeki elektrik akımları, kan basıncı, göz taraması, parmak ifadesi, yüz kaslarının hareketi gibi araştırmaya uyarlanan bütün medikal-teknolojik denemelerin sonunda bunların araştırmanın ana akımını oluşturmadığı, bir kısım veri toplama tekniklerinden ibaret oldukları görülecek.

Yazar : Vural Çakır

ODTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini tamamlayan Vural Çakır, kısa bir reklam ve bankacılık denemesinin ardından Zet Araştırma Şirketi'nin kurucuları arasında yer aldı. 1993 yılında ACNielsen'la birleşerek Zet Nielsen adını alan şirketin ortağı ve genel müdürü olarak 2000 yılının sonuna kadar görev aldı. 2001'de KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu'nu kurdu ve 2007 senesine kadar bu grubun başkanlığını yaptı. 2007 senesinde dünyanın 2. büyük araştırma şirketi olan Ipsos'la KMG ortaklığı gerçekleşti. Vural Çakır, 2011 yılında Synovate şirketini de bünyesine katan Ipsos’un Türkiye CEO'su ve Ipsos Global Yönetim Konseyi üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Mesleki dergilerde çok sayıda makalesi yayınlanan Vural Çakır, 2008 – 2013 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı Adschool’da öğretim görevliliği yapmıştır. Vural Çakır’ın, "Geleceğe Dokunuş" ve "İş Hayatının - Okulda Öğretilmeyen - 21 Gizli Kuralı" isimli kitapları bulunmaktadır. Vural Çakır aynı zamanda Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması ve TV Programının yaratıcılarındandır.

Aralık 27, 2010

0

Blog ve Yorumlar

Yorum yazın