Bültenler

2013’e Yaklaşırken Hane Tüketiminde Yüzde 13 Büyüme

Hane içi tüketimde 2012’nin ilk on ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13’lük büyüme yaşandı. Bir önceki aya göre hane tüketimi cari fiyatlarla yüzde 2 büyüdü. İlk on ay sonunda en fazla büyüme kaydeden kategori Yağlar oldu. Yüzde 20’lik bir büyüme yakalayan yağları yüzde 17 ile süt ürünleri izledi. 

Gıda ‘da Bayram Etkisi ..

Kurban bayramı nedeni ile hanelerin Et ve Et Ürünleri harcamaları yüzde 17 azaldı. Buna karşılık Hediyelik Çikolata ve Şeker harcamaları ile Şekerlemeler yüzde 28 büyüdü. 

Temizlik Ürünleri Performansını Devam Ettiriyor.. 

İlk on ay sonuçlarına göre Temizlik Ürünleri yüzde 15’lük büyüme kaydetti. Bu segmentin performansına en olumlu katkıyı yapan ürün grupları ise sırasıyla Bulaşık Deterjanları, Ev Temizliği araçları ve Çamaşır Yumuşatıcıları. Haneler geçen sene temizlik ürünlerine on aylık surede 140 TL harcamışken, bu sene hane başına 158 TL harcadılar.

 

Gıda ve İçecekler segmenti ise Hızlı Tüketim içindeki payının ağırlıklı olmasının etkisi ile FMCG büyümesini belirlemeye devam ediyor. İlk on ay karşılaştırmasında Gıda – İçecekler cari fiyatlarla yüzde 13 büyüdü. Gıda segmentinde öne çıkan ürün grupları ise Soslar, Hazır Yemekler, Helva, Ketçap ve Mayonez oldu. Geçen sene aynı dönemde bir hane gıda harcaması için on aylık sürede 333 TL ayırırken, 2012 senesinde bütçelerinden 349 TL’yi gıda harcamaları için kullandılar.
Kişisel Bakım segmenti ise ilk dokuz ayı yüzde 11’lik bir büyüme ile kapatmayı başardı. Buradaki büyüme ise Kağıt ürünleri kaynaklı. Kağıt ürünleri yüzde 19 büyüme ile kategori büyümesini yukarıya çekmeyi başardı.

 

Marmara ve Doğu’da Ortalamanın Üzerinde Büyüme.. . 

 

Bölgeler detayında Marmara ortalamanın üzerinde büyürken, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri ortalamanın altında bir büyüme temposu ile ilk on ayı geride bıraktılar.  Marmara bölgesinde haneler ilk on ayda hızlı tüketim ürünlerine harcadıkları ortalama parayı geçen seneye göre yüzde 12 arttırdılar. Buna karşılık Ege bölgesinde yaşayan haneler ise ortalama harcamalarını yüzde 7 arttırarak, Türkiye ortalamasının gerisinde kaldılar.

 

Yerel Zincirler ve İndirim Marketleri  Büyümeye Devam Ediyor.. 

 

Yerel Zincirler yüzde 38, İndirim Marketleri ise yüzde 23 büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme ile ilk on ayın öne çıkan perakendeci kanalı oldular. Buna karşılık bakkallar en kötü büyüme performasını gösteren perakendeci tipi olmaya devam ediyor. Bakkallardaki pay kaybının esas nedeni daha az hane tarafından alışveriş yapılması. Geçen senenin ayını dönemine göre bakkaldan alışveriş yapan haneler bakkallarda harcadıkları parayı yüzde 10 arttırdılar. Buna karşılık geçen senenin ilk on ayına göre bakkaldan alışveriş yapan hane sayısı yüzde 5 oranında azaldı. Bu durum bakkalların Türkiye ortalamasının altında büyüme performansı sergilemesine neden oldu. Yerel zincirden alım yapan hane sayısı yüzde 13artarken, indirim marketlerinden alışveriş yapan hane sayısı da yüzde 5 oranında arttı. Yerel zincirler payını geçen senenin aynı dönemine göre 2 puan arttırken , indirim marketleri de bir puanlık pay kazanmayı başardı. 
Haneler geçen senenin ilk on ayında Yerel zincirlerden yaptıkları alışverişlerde tek seferde ortalama 16 TL harcamışken, bu sene bu rakam 18 TL’ye çıktı. Ulusal zincirlerde ise haneler 20 TL olan ortalama sepet değerlerini 2012 senesinde 22 TL’ye çıkarttılar.
2011 senesinin ilk on ayında yerel zincirler ortalama 25 defa ziyaret edilirken, 2012 senesinin sekiz aylık zaman diliminde ziyaret sayısı 28 defaya çıktı.

 

Düşük SES Grubundaki Haneler Payını Arttırıyor…

 

Yüksek SES grubundaki haneler bir alışverişlerinde ortalama 15 TL harcarlarken, en düşük gelir grubuna mensup hanelerde bu tutar 11 TL. İlk on sonuçlarına göre yüksek SES grubuna mensup hanelerin toplam harcama içerisindeki payı düşerken, düşük SES’e sahip hanelerin payı arttı. Bu pay artışındaki ana etken ise düşük SES’e sahip hanelerin daha sık alışverişe gitmeleri.

 

Enflasyon

 

2012 Ekim ayında enflasyon (tüketici fiyatları endeksi TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,96 arttı.  Ekim ayında en yüksek artışlar yüzde 6,81 ile giyim ve ayakkabı grubunda ve yüzde 3,31 ile konutta gerçekleşti.  Ekim 2011-Ekim 2012 yıllık enflasyon değeri yüzde 7,80 oldu. 
2012 yılında enflasyonun tek haneli rakamlara çekilmesi Merkez Bankasının temel uğraşılarından biri.  Merkez Bankası’nın 2012nin ilk çeyrek enflasyon öngörüsü yüzde 10 seviyelerinde idi ve tuttu.  Nisan ayı enflasyon değerinin yüksek çıkması piyasalarda sıkıntı yarattı.  Mayıs, Haziran ve Temmuz enflasyon değerlerinin beklenenden daha iyi gelmesi herkesi rahatlattı.  Ağustos, Eylül, Ekim rakamları ise beklenenin üzerinde geldi.   
Zayıf seyreden iç talep koşullarından dolayı Merkez Bankası vergi artışları ve zamlar sonucu artan fiyatlarının ikincil etkilerinin sınırlı olacağını düşünüyor ve yılsonu enflasyon hedefini değiştirmiyordu.  Son gelişmelere paralel olarak Merkez Bankası yılsonu enflasyon hedefinin yüzde 7den yüzde 7,4e çıkardı. 2012 yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 7,8-8 aralığında.

 

Güven Endeksleri

 

Hizmet, Perakende Ticaret, İnşaat sektörü Güven Endeksleri  Ekim  2012 ayında bir önceki aya göre  sırasıyla yüzde  2,1,  8,8,  7,1  azaldı.  Gelecek 3 aya yönelik Hizmet sektöründe talep, Ticaret sektöründe ise iş hacmi ile ilgili beklentilerde bir önceki aya göre önemli düşmeler var.   İnşaat sektöründe iş hacmi ile ilgili beklentilerde ise Eylül ayı verisi ile hemen hemen aynı.  Güven endekslerindeki düşmeler Nisan ayından beri devam etmekte.
TÜİK 2012 birinci dönem büyüme oranını yüzde 3,3 olarak revize etti.  2012 yılının ikinci 3aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 2,9 arttı.
HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim ayında, Eylül ayındaki 52,2 seviyesinin üstüne çıkarak 52,5 e yükseldi, Endeks son 2 aydır yükseliyor.   Ekim ayında hem toplam siparişler hem de ihracat siparişleri artış gösterdi.   Ankete katılan yöneticiler uygulanan para politikasının da etkisiyle 2012’nin 4.çeyreğinde iç talepte artış bekliyorlar. 
CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 9,7 azalarak 76,81 seviyesine geriledi. Endeks yıllık bazda da yüzde 12,5 aşağıda seyretmekte.  Talebi esnek olmayan doğal gaz  ve benzeri ürünlere gelen zam tüketicinin satın alma gücünü olumsuz etkilemekte ve güven endeksini aşağıya çekmekte
 
1. PMI  50 seviyesinin üstünde ise pozitif kabul ediliyor. 

Kasım 26, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın