Haberler

2014 Ramazanı’ndan Notlarla Ramazan’da Hızlı Tüketimin Seyri

Ramazan’da Hızlı Tüketim Ürünlerinin özellikle gıda ve içeceklerde artış gösterdiğini bilmeyenimiz yoktur. Ipsos Hane Tüketim Endeksi verileri, bu tüketimin ne yönde artış gösterdiğini hangi kategorilerde ne gibi değişimler olduğunu detaylı olarak inceliyor.

Şu an içinde olduğumuz 2015 Ramazan ayındaki tüketimin ne yönde seyredeceğini net bir şekilde belirtmek henüz mümkün değil ama geçmiş Ramazanlarda neler olmuş, tüketim ne yönde seyretmiş genel bir çerçeve çizmekte yarar var.

2014 Ramazanı’nda Tüketim, Enflasyondan Arındırıldığında 2010’dan Daha Düşük

Hızlı Tüketim harcaması yıllık harcamanın artmasına paralel olarak Ramazan’da da artmakta; ancak enflasyondan arındırılarak bakıldığında ve 2010 Ramazan’ındaki harcamaya endekslediğimizde 2014 Ramazanı’ndaki endeks 2010 Ramazan endeksinin altında kalıyor, yani düşüş gösteriyor.

Enflasyondan Arındırılmış

grafik 1

2014 Ramazan’da Haneler Hem Daha Seyrek Hem de Bir Alışverişte Daha Az Para Harcadı

Ramazan dönemlerini yılın 6 haftalık periyoduna göre kıyasladığımızda ve 2010 Ramazan’dan itibaren bakıldığında 2014 Ramazan’da en düşük endeksi görüyoruz. Bunun nedeni ise 2014 Ramazan’da hanelerin hem daha seyrek hem de bir alışverişte daha az para harcamasıydı. Bu davranış tüm SES gruplarında ve Karadeniz hariç tüm bölgelerde görüldü. SES grupları içerisinde AB SES’te çok fazla düşüş görüldü

grafik 2

2014 Ramazan’ında Tüketim Daralırken İndirim Marketleri Büyüdü

Yukarıda bahsedilen düşüşün aksine, tüm İndirim Marketleri dikkat çekici şekilde büyüdü. Özellikle bu büyümeyi A-101’de daha net görmekteyiz.

Toplu sepet harcaması Ramazan’dan 1 hafta önce arttı ayrıca Ramazan ayı boyunca promosyonlu ürünlerin sepete girme oranı da yılın geneline kıyasla daha yüksek oldu. 2014 yılının genelinde promosyonlu ürünler sepetlerin yüzde 3.8’ine girerken 2014 Ramazan’ında promosyonlu ürünlerin sepete girme oranı yüzde 4.8 idi.

2014 Ramazan ayında et ürünleri ve alkolsüz içeceklerin harcaması 2014 yılı ortalama harcamasının üzerinde oldu. Ancak et ürünleri ve alkolsüz içecek karmasını 2010 Ramazan’a endekslediğimizde 2014 Ramazan’ında belirgin şekilde düşüş söz konusu. Bu düşüşü, et ürünlerinde; kırmızı ve beyaz et kategorilerinde, alkolsüz içeceklerde de; CSD, maden suyu ve Türk kahvesinde görmekteyiz.

Ipsos Tüketici Panelleri tarafından hazırlanan Ramazan Raporu’yla ilgili daha detaylı bilgi için Damla Eren (damla.eren@ipsos.com) ile iletişime geçebilirsiniz.

Haziran 22, 2015

0

Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın