Bültenler

2015 Genel Seçimlerinde Seçmen Hangi Partiye Neden Oy Verdi? Tercih Edilen Koalisyon Hangisi?

Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün CNN Türk için hazırladığı 2015 Genel Seçim Sandık Sonrası Araştırması seçmenin oy verme davranışını ve seçim sonrası olası koalisyon alternatifleri ve erken seçim olasılığına bakışına dair bilgiler veriyor.

Saha çalışması 8 Haziran Pazartesi günü Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi (CATI) yöntemi ile yapılan Araştırma kapsamında, 81 ilde 18 yaş üzeri seçmenler ile 1570 görüşme gerçekleştirildi.

Seçmenlerin büyük çoğunluğu (yüzde 80) oy vereceği partiye veya adaya iki ay öncesinde karar verdi. Son 1 hafta içinde veya sandık başında karar veren seçmenin oranı yüzde 11. Araştırma AK Parti ve CHP seçmenin kararını HDP ve MHP seçmenine kıyasla daha erken aldığını gösteriyor. MHP seçmenin kararını yüzde 9’u sandık başında, HDP seçmenin yüzde 17’si son bir hafta içinde karar vermiş olması dikkat çekici.

görsellll1

Araştırma seçim gündeminin ana başlıklarından birisi olan emanet oylara ilişkin algıyı da ortaya koyuyor. Bu kapsamda seçmenlere kullandıkları oyun emanet oy olup olmadığı da soruldu. MHP seçmenin yüzde 22’si ve HDP seçmenin yüzde 19’u oylarını emanet olarak tanımladı.

Oy tercihinde en çok etkili olan konuya ilişkin parti seçmenlerinin verdiği cevaplar farklılaşıyor. Liderin oy verme kararlarında etkili olduğunu düşünenler daha çok AK Parti (yüzde 31) ve HDP seçmeni (yüzde 39). Buna karşın CHP  (yüzde 46) ve MHP (yüzde 49) seçmeni için en etkili husus partinin kendisi olarak gözüküyor. AK Parti seçmenin yarısının (yüzde 50) politika ve vaatlere oy verdiği de çıkan sonuçlar arasında.

görselll2222

Seçim sürecinin gündemdeki bir diğer konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın tavrı oldu. Araştırmaya göre seçmenlerin çoğu (yüzde 65) Erdoğan’nın tutumunu yanlış buluyor. AK Parti seçmeni içinde de bu yönde değerlendirme yapan bir kesim mevcut (yüzde 30).

Her 4 seçmenden 3’ü (yüzde 76) partilerin birbiriyle uzlaşması gerektiğini düşünüyor. Bu beklenti özellikle HDP seçmeninde (yüzde 87) daha güçlü. Olası koalisyon hükümetleri arasında en çok desteği AK Parti ve MHP koalisyonu alıyor (yüzde 48). Bu alternatifi seçmen açısından CHP-HDP ve MHP koalisyonu takip ediyor (yüzde 32).

görsel4

2015 Genel Seçim Sandık Sonrası Araştırma Raporunun tamamını incelemek için buraya tıklayın.

 

Haziran 24, 2015

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın