Bültenler

28 Ülkede Mutluluğu Araştırdık

Türk Dil Kurumu “mutluluk” kelimesini şöyle tanımlıyor “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, mut (I), ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik.” Mutluluk bir hal, bir his ve anlık olarak da değişkenlik gösterebilen bir durum. Mutluluğun anlamı kişiden kişiye ve andan ana değişkenlik gösterse de bu hissiyatı anlık da olsa beyana dökerek 28 ülkeyi kapsayan küresel bir araştırma gerçekleştirdik. Böylelikle ülkelerin genel mutluluk durumlarını ve bunların yıllar içindeki gelişimlerini yansıtmaya çalıştık.

Ipsos Global @dvisor tarafından gerçekleştirilen küresel araştırmada Türkiye dahil toplam 28 ülkeden 20 bine bireye mutlu olup olmadıkları, nelerin onları mutlu ettiğini sorduk. 2011’den bu yana gerçekleştirdiğimiz araştırmanın sonuçlarına trend olarak baktığımızda kendisini mutlu olarak değerlendiren bireylerin yüzdesinde genel olarak bir düşüş eğilimi gördük.

Küresel olarak bireylerin ortalama üçte ikisi (%64) mutlu olduklarını belirtiyor. 2018’de %70 olan bu oran, Mart 2017’de ise %61 idi. Araştırmanın ilk yapıldığı 2011 yılında ise %77… Genel olarak uzun vadede mutluluk oranında bir düşüş eğilimi görülüyor. En mutlu olan ülkeler ise Avustralya ve Kanada olarak görülürken (%86) bunları Çin ve İngiltere (%83) ve Fransa (%80) takip ediyor. En az mutlu olan ülkeler ise Arjantin (%34), İspanya (%46) ve Rusya (%47) olarak görülüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin ise %53’ü kendisini çok ve yeterince mutlu olarak değerlendiriyor.

Peki mutluluğun kaynağı ne?

Araştırmaya katılan bireylere mutluluğun kaynağı olarak belirtilen 29 durum arasından yüksek mutluluk kaynağının ne olacağı soruldu. Buna göre küresel ortalamada bireyler mutluluğun en önemli kaynaklarını şu şekilde sıraladı:

• Sağlıklı olmaları ve fiziksel olarak iyi durumda olmaları (%55)
• Çocukları (%48) ve Eş veya partnerleriyle olan ilişkileri (%48)
• Yaşamlarının bir anlamı olduğunu hissetmeleri (%47) ve
• Kişisel olarak güvende olmaları (%45)
Araştırmaya Türkiye’den katılan bireyler ise mutluluğun en önemli kaynaklarını sırasıyla şu şekilde belirtti:

• Sağlıklı olmaları ve fiziksel olarak iyi durumda olmaları (%64)
• Çocukları (%60) ve Yaşamlarının bir anlamı olduğunu hissetmeleri (%60)
• Anlamlı bir işlerinin olması (%59)
• Hayatlarının kontrollerinde olduğunu hissetmeleri (%58)
• Ülkenin iyi durumda olması (%57) ve Eş veya partnerleriyle olan ilişkileri (%57)

Araştırma Hakkında:

Araştırma 24 Mayıs – 7 Haziran 2019 tarihleri arasında toplam 28 ülkede gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sorular, Ipsos Online Paneli üzerinden toplam 28 ülkeden bireylere iletilmiştir. Araştırma kapsamındaki ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin (ana ülke), Kanada, Şili, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD. Araştırmanın gerçekleştirildiği 15 ülkede veriler genel nüfus profiline ve temsiliyetine dönük olarak ağırlıklandırılmıştır.

Brezilya, Şili, Çin, Malezya, Meksika, Peru, Rusya, Sırbistan,, Güney Afrika ve Türkiye’de ise örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

Detaylı araştırma raporuna ulaşmak için buraya tıklayın.

Ağustos 27, 2019

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın