Bültenler

Algının Riskleri

Ipsos olarak gerçekleştirdiğimiz Türkiye dahil 37 ülkeyi kapsayan araştırmamız 37 ülkede insanların kendi ülkelerine dair bazı temel konular ve özelliklere ilişkin algı ve düşüncelerinin gerçeklere ne kadar yakın veya uzak olduğunu gösteriyor. Araştırma; iklim değişikliği, ekonomi, suç oranı, kadına yönelik taciz, mülteciler vb çok çeşitli konularda gerçekte olan ile kamuoyunun algıladığı arasındaki farkları ülke bazlı analiz ediyor.

Perils of Perception Araştırmasından küresel ortalama sonuçlara baktığımızda öne çıkan konu başlıkları şunlar:

İşsizlik oranı konusunda 37 ülkenin algısı ile gerçekteki işsizlik oranı arasında beş kata yakın bir fark var. Araştırma kapsamında tahminleri sorulan bireyler işsizlik oranını ortalama %34 olarak tahmin ederken, bu oran ortalamada %7.

Ortalamada insanlar, 2050 yılında ülke nüfuslarının %54’ünün 65 yaş ve üzeri bireylerden oluşacağını öngörürken bu konudaki gerçek öngörü ise %25. Yarı yarıya bir yanılgı söz konusu.

Yine tüm ülke sonuçlarına bakıldığında; insanlar ülkelerindeki mülteci oranını ortalamada %28 olarak düşünüyor. Gerçekte ise bu oran %12.
Gerçek verisi bulunan 13 ülkeden bireylere kadına yönelik taciz oranı sorulduğunda tahminler ortalama %39 olarak belirtilirken gerçekte ise bu oran %60 olarak karşımıza çıkıyor.

Perils of Perception araştırmasından Türkiye ile ilgili bazı sonuçlara baktığımızda ise şu konular öne çıkıyor:

Ülkede tüketilen enerjinin ne kadarının yenilenebilir enerji olduğu konusunda sorulan soruya, araştırmaya Türkiye’den katılan bireyler %20 olarak yanıt veriyor. Gerçekteki %13’lük orana hemen hemen yakın bir tahminde bulunuluyor. Diğer ülkelerin çoğunluğu ise yenilenebilir enerji kaynaklarından gelen enerjinin oranını olduğundan yüksek tahmin ediyor.

İşsizlik oranı tahmininde ise, Araştırmaya Türkiye’den katılan bireyler ülkedeki işsizlik oranını %41 olarak tahmin ediyorlar. Araştırmanın yapıldığı dönemdeki gerçek oran ise %11.

Ülkedeki göçmen oranı tahmininde de neredeyse tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’den bireyler de ülkelerindeki göçmen oranını gerçekte olduğundan daha fazla oranda tahmin ediyor. Bireylerin bu konudaki tahmini %32 olurken gerçek oran ise %6.

İlgili grafikler:

perils1

perils2

perils3

Araştırmayla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

*Dosya orijinal hali ile, İngilizce olarak paylaşılmaktadır.

Ocak 24, 2019

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın