Bültenler

Ayda 5 Kez Internetten Alışveriş Yapıyoruz

Ipsos KMG’nin ilk raporunu Mayıs ayında çıkardığı ve bundan sonra aylık olarak raporlayacagı “Online Alışveriş Tracking” araştıması Türkiye’deki Online Alışveriş Trendlerini duzenli olarak ölçümlüyor. Bu araştırmadan çıkan bazı genel sonuçlar ise şu şekilde derlendi:

Internet kullanım oranı Türkiye’de bir doyum noktasına yaklaşıyor. 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfus yaklaşık 55 milyon kişi. Bu nüfusun yaklaşık %40’ı yani yaklaşık 22 milyon kişi ayda en az bir kez internet kullanıyor. Yıllar itibariyle kullanıcı sayısı giderek azalan bir ivmeyle artış gösteriyor. Son yıllarda internet kullanan havuzuna katılım yıllık olarak %3’ler düzeyinde.  2011 sonu itibariyle internet kullanıcılarının ancak beşte biri (yaklaşık 5 milyon kişi) internet üzerinden alışveriş yapıyor. Bunların bir bölümü ise halen ayda bir kereden daha seyrek alışveriş yapıyor.

Kadınlar Giyime Erkekler Bilgisayar Ürünlerine Meraklı
“Ipsos KMG Online Alışveriş Tracking” verilerine göre internetten alışveriş yapan her 4 kadından 3’ü giyim alışverişi, 1 tanesi de kozmetik/sağlık alışverişi yapıyor. Erkekler ise en çok Giyim ve Bilgisayar ürünlerini tercih ediyor.

Çalışmaya katılanlar ortalama ayda 5 kez internetten alışveriş yaptıklarını beyan ediyor. Batı Marmara, alışveriş sıklığının uzak ara en yüksek olduğu bölgemiz. Orta ve Batı Anadolu, Batı Marmara’yı izliyor. İstanbul’da ise ortalama 5.5 kez internetten alışveriş yapılıyor. Alışveriş sıklığının en düşük olduğu bölgemiz ise Karadeniz. 30-34 yaş alışveriş sıklığının yükseldiği yaş grubu
Giyim Ege’de %60’ların üzerine çıkarken, Doğu Marmara ve Orta Anadolu’da Bilgisayar Ürünleri, Akdeniz’de Elektronik aletler, Doğu Marmara ve İstanbul’da Kozmetik ve Yemek Ismarlama diğer Bölgelere göre daha fazla tercih ediliyor.

“Internete kredi kartımı vermem” Dönemi Bitiyor mu?
E-ticaret, tüketici açısından bakıldığında; toptancı, perakendeci ve bazı durumlarda da taşıyıcı gibi aracıları ortadan kaldırdığından dolayı, hızlı, kolay ve daha ucuz alışveriş imkanı sunuyor. Internet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise henüz oldukça düşük seviyede, ancak internet kullanıcılarının güvenlik vb nedenlerle ilk yıllarda çekince ile karşıladıkları internet üzerinden alışveriş oranı ve hacmi, son yıllarda oldukça hızlı bir artış göstermeye başladı ve online alışveriş eden kişi sayısı 2009’dan bu yana 2 katına çıktı.

Internet Satışları Perakende Ticaret Cirosuna Göz Dikti
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2011 yılında internet üzerinden 20 milyar TL ciro gerçekleştirildi. Bu yılın sonunda ise %20’den fazla bir ciro artışı bekleniyor.  Kartla yapılan alışveriş toplamı içinde %10’a yaklaşan bir pay alan e-ticaret halen Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın da %1’ine ulaşmış durumda.

Hem İhtiyaç Hem Ticaret
“Ipsos KMG Online Alışveriş Araştırması” verilerine göre internetten alışveriş yapanların bir bölümü sadece kendi veya hanesinin ihtiyaçları için değil, ticari amaçla da alışveriş yapıyor. 

Internet üzerinden ticari amaçla alınan ürünler yine internet üzerinden diğer alışveriş sitelerinde veya normal perakende ticaret kanallarında satışa sunulabiliyor. Burada indirimli ve/veya fırsat ürünler sağlayan sitelerden alışveriş önemli rol oynuyor.

Online Alışverişte Yurtdışı Siteler ve Akdeniz Farkı
Internet üzerinden alışveriş yapanların yaklaşık beşte biri yurtdışı sitelerden de alışveriş yapıyor. Yurtdışından alışveriş etme oranı erkekler arasında daha yüksek. Yurtdışı sitelerden yapılan alışveriş Bilgisayar ve Elektronik Ürünlerde yoğunlaşıyor. Giyim önemli bir diğer kategori.

Akdeniz,  yurtdışı internet sitelerinden alışverişin yoğunlaştığı bölgemiz. Bölgenin ve özellikle Antalya ve çevresinin son yıllarda artan oranda aldığı nitelikli iç göçün doğal sonucu olarak görülebilir.

Araştırma Künyesi
“Online Alışveriş Tracking” araştırması Türkiye’de internet üzerinden yapılan alışverişin hacmini ve özelliklerini aylık olarak izleyen bir çalışmadır.
Tabakalandırılmış Tesadüfi Örnekleme Yöntemi ve Türkiye temsili bir örneklemle her ay yaklaşık 2000 farklı internet alışverişçisinin web üzerinden doldurdukları görüşme formlarına dayalı olarak toplanan veriler, Ipsos KMG Perakende Araştırmalar Bölümü tarafından analiz edilerek kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.
Aboneler, veri ve analizlere yine internet üzerinden, kendilerine sağlanan bir şifre ile ulaşabilmekte, grafik, tablo vb gösterimlerle sonuçları aylık olarak izleyebilmektedir.
Ayrıca her 3 ayda bir kategori bazındaki gelişmeleri özetleyen bir rapor abonelere ulaştırılmaktadır.
Online Alışveriş Tracking’i ile ilgili detaylı bilgi için Cumhur Bursalı (
cumhur.bursali@ipsos.com) veya Didem Gülyurt (didem.gulyurt@ipsos.com) ile irtibata geçebilirsiniz.

Haziran 19, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın