Bültenler

Başkaları Tedbir Almıyor Diyoruz; Covid-19 Salgının Gidişatına Dair Umutsuzuz

Koronavirüs Salgını ve Toplum Kamuoyu Araştırmamızın 18. Döneminden verilerle derlediğimiz çalışmaya göre; Her beş kişiden dördü vaka sayılarını yakından takip ediyor. Her dört kişiden üçü normalleşme sürecinin kötü ilerlediğini düşünüyor. Neredeyse her on kişiden dokuzu diğer insanların tedbirsizlikleri nedeni ile umutsuzluğa kapıldığını belirtiyor, ikinci bir dalga yaşanacağını düşünenlerin oranı ise haftalar içinde %67’den %82’ye yükseldi.

Her 5 Kişiden 4’ü Ülkemizdeki Vaka Sayılarını Yakından Takip Ediyor

Ülkemizdeki koronavirüs vaka ve ölüm sayıları Sağlık Bakanlığı tarafından günlük olarak açıklanıyor. 15 Ağustos 2020 itibariyle 1256 yeni hasta vakası ve 21 ölüm vakasıyla karşı karşıyayız. Vatandaşların büyük çoğunluğun (%80) bu açıklamaları yakından takip ettiğini görüyoruz.

bulten1

Çoğunluk Normalleşme Sürecinin Gidişatını Kötü Buluyor.

Normalleşme sürecinin gidişatı hem basında hem de sosyal medyada sıkça gündeme geliyor. Bu gidişata ilişkin vatandaşların değerlendirmesini aldığımızda, yaklaşık ¾’ü gidişattan memnun değil. Artan vaka ve ölüm sayıları toplumdaki endişeyi de arttırıyor. Özellikle Bayramda bazı vatandaşların sosyal mesafe gibi bireysel tedbirlere uymaması bu olumsuz algıyı daha da tetiklemiş olabilir. Vatandaşların alması gereken tedbirlere dair yapılan iletişimlerin davranış değişikliğine yol açma konusunda yeterli olmadığını gözlemliyoruz, bu konuda daha etkin iletişim yapılması, tedbirlere uyulup uyulmadığına dair kamusal denetimlerin yapılması ve uymayanlara yaptırım getirilmesi veya uygulanması düşünülebilir.

bulten2

Başkalarının Tedbir Almadığı Düşüncesi, Salgının Gidişatına Dair Bireylerde Umutsuzluğa Yol Açıyor.

Toplumda salgınla mücadelenin sadece bireysel çabayla olmayacağı tüm toplumun bu kurallara uyması durumunda başarıya ulaşılacağı görüşü hakim. Tam da bu nedenle sosyal mesafeyi koruma, maske kullanma gibi önlemleri almayan vatandaşlar, bu kurallara uyan vatandaşlarda ciddi bir moral bozukluğuna yol açıyor, “aylarca evde boşuna karantinada kaldık” düşüncesine yol açıyor. Salgının sona ermeyeceğine dair umutsuzluk toplumda yaygınlaşıyor.

bulten3

Salgında İkinci Bir Dalganın Yaşanacağı Düşüncesi Toplumda Güçleniyor.

Mayıs başından bu yana normalleşme süreci nedeniyle ikinci bir dalga yaşanması konusunda vatandaşların tahminlerini takip ediyoruz. Normalleşmenin başlamasından sonra Haziran’ın ilk yarısında vatandaşların %82’si yeni bir dalga beklediklerini beyan etmişti. İlerleyen zamanda her ne kadar çoğunluk bu beklentisini korusa da bu beklentide düşüş yaşandı. Ancak artan vaka sayıları ve Bayram döneminde karşılaştığımız görüntüler salgında ikinci dalga yaşanacağını görüşünü tekrar güçlendirdi (%82)

bulten4

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik araştırmada elde edilen verilerle ilgili yaptığı değerlendirmede; “Vaka sayılarında yeniden gözlemlenen artış büyük bir memnuniyetsizlik yaratmış durumda, her dört kişiden üçü normalleşme sürecinin kötü ilerlediğini düşünüyor. Neredeyse her on kişiden dokuzu diğer insanların tedbirsizlikleri nedeni ile umutsuzluğa kapıldığını belirtiyor, ikinci bir dalga yaşanacağını düşünenlerin oranı ise haftalar içinde %67’den %82’ye yükseldi. Covid-19 salgını gündemimizden asla düşmedi, her on kişiden sekizi vaka sayılarının seyrini günlük olarak takip ediyor. Daha önceki haftalarda tespit ettiğimiz üzere bireyler olarak salgın ile mücadelede çok büyük kısmımız kendi adımıza yapmamız gerekeni biliyoruz, kurallara uyduğumuzu düşünüyoruz, en azından beyanlarımız bu yönde. Ancak konu diğer insanların davranışlarına geldiğinde bu sefer yine büyük bir çoğunluğun doğru davranmadığına inanıyoruz. Burada bir çelişki var. Aynı anda hem on kişiden dokuzu doğru davrandığını belirtirken hem de toplumda on kişiden dokuzu tedbirsiz olamaz. Toplum olarak bilmek ile yapmak arasındaki boşluktayız gibi görünüyor, yapmamız gerekeni biliyor ancak hakkıyla yapmıyor gibiyiz. Yeniden devlet eli ile genel veya bölgesel önlemler alınması gereken günlere yaklaşıyor olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.

ARAŞTIRMA KÜNYESİ
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile; Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 7 – 12 Ağustos 2020 saha tarihi ile 18. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, % 95 güven aralığında ± %3’tür…

Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmamızdan verilerle hazırlanan diğer haftalık bilgilendirmeleri incelemek için buraya tıklayın.

Ağustos 20, 2020

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın