Bültenler

Dijital Dünyada Etkileşimin 10 Altın Kuralı

Davranış Bilimi bize insanların hangi durumlarda nasıl davranış gösterdiklerini gösteren önemli bir pusula. Davranış Biliminden yararlanarak dijital dünyadaki davranışları da yorumlayabiliyor ve insanların dijital dünyadaki davranışlarını anlayabiliyor ve onların daha etkileşimde olmaları için ne gibi durumların yaratılması gerektiğini öngörebiliyoruz. Ipsos’ta Online topluluklar yönetiyor ve bu topluluklardan değerli içgörüler elde edebiliyoruz. Bu içgörüleri elde ederken topluluklardaki bireylerin duygu ve düşüncelerini paylaşmalarını sağlamak çok önemli. Davranış biliminden yararlanarak topluluklardaki kişilerin paylaşım yapmalarını sağlayıcı 10 altın kural geliştirdik. Bu kuralların sadece online topluluklarda değil aynı zamanda dijital iletişim planlamalarında da göz önünde bulundurulabileceğine inanıyoruz.

Dijital dünyada etkileşimin 10 altın kuralını şöyle sıralayabiliriz:

1. Değer verin ve bunu gösterin
2. İlişki kurun
3. Şeffaf olun
4. Markayı dahil edin
5. Etkiyi gösterin
6. Fark edin ve Ödüllendirin
7. Etkileşim yaratacak içerikler yazın
8. Düzenli olarak iletişim kurun
9. Üye tabanını güncelleyin
10. Sıcak moderasyon yapın

Davranış bilimi bize davranışların arka planındaki bağlamsal, bilinçdışı ve genellikle gizli olan etmenleri daha iyi anlamamıza olanak sağlıyor. Bu bilgi de aktif katılımları ve etkileşimlerini güçlendirmemiz için dijital toplulukları şekillendirmemize yardımcı oluyor.

İkinci ve üçüncü kurallar olan ilişki kurmak ve şeffaf olmak konusunda Ipsos olark biz şöyle ilerliyoruz: deneyimi kişiselleştiriyoruz, iki yönlü diyalogu ön plana çıkarıyoruz, özgünlük ve şeffaflığı teşvik ediyoruz. Bu anlayışımız da bir karşılık buluyor. Üyeler de bu şekilde davranıyor, empati ve saygı gösteriyorlar. Özgünlükle birlikte, kar elde etmenin dışında iletişimin bir “sebebi” oluyor. Katılımcıların söylemek istediklerini yine söylemek istedikleri şekilde iletmelerini teşvik ediyoruz.

Yedinci ve sekizinci kurallar olan etkileşim yaratan içerikler yazmak ve düzenli iletişim kurmaya gelince; öncelikle etkileşimi teşvik edecek bir platformda olmak önem taşıyor, içeriğinizi de bu ortama göre yazıp düzenli olarak iletişim kurmanız gerekiyor. Nobel Ödüllü Daniel Kahneman ve deneysel psikolog Amos Tversky’nin yaptıkları çalışmalarla ortaya koydukları Sistem 1 ve Sistem 2 yaklaşımını baz alırsak, günümüzde Sistem 1 Dünyasında yaşadığımızı söyleyebiliriz. İçeriklerimizi de Sistem 1 İçerik ve Sistem 2 içerik olarak kategorize edebiliriz. Sistem 1 içeriği daha çok görsel, işitsel ve duygusal donelerle ilerleyen içgüdüsel bir yapıda iken, Sistem 2 içeriği ise gerçeklere dayanan, metin ve rakamlardan oluşan daha soğuk tonda bir içerik olarak tanımlayabiliriz. Ve içeriğimizi daha çok Sistem 1 formatına yaklaştırmamız daha etkili olacaktır. İçerik platformlarını oluştururken de mutlaka Kullanıcı Deneyimi (UX) prensipleriyle bu platformu hazırlamalı ve test etmeliyiz.

Beşinci ve altıncı kurallar olan Etkiyi Göster ve Fark et ve Ödüllendir’e baktığımızda; dijital platformlarda kullanıcıların yaptıkları katkıların etkisini onlara anında hissettirmek onların bu platformda olmaktan gurur duymalarını sağlayacak ve aynı zamanda bir bu platforma katkıda bulunmayı kendilerine amaç edinmelerini teşvik edecektir. Buna IKEA Etkisi de diyebiliriz. IKEA’dan bir ürün aldığınızda bu ürünü hemen kullanmadan önce bir emek (enerji ve zaman) sarf edip onu kurmanız gerekir, bu da ürüne olan sevginizi arttırır. Ödüllendirme de davranışı alışkanlığa dönüştürmede oldukça etkili bir yöntemdir.

Sonuç olarak büyük bilgi yığınlarından oluşan bir dünyadayız ve bu büyük karmaşık yapıda birbirimizin dikkatini çekmek için savaşıyoruz. Dijital dünyada dikkat çekmek ve etkileşim yaratmak için de sanal ve gerçek dünya arasındaki boşluk arasında bir köprü kurmak gerekiyor. Bunun için de birkaç teknik paylaşmak istiyoruz:

- Özgün araştırmalar yapın, gerçek kılın
- İçeriğinizi Sistem 1 anlayışıyla kalibre edin, canlı kılın
- Katılımcıların yarattıkları etkiyi gösterin, işbirliğine dönük kılın

Not: Bu içerik Ipsos SMX uzmanları Jacqueline Hull ve Jesse Itzkowitz tarafından hazırlanıp gerçekleştirilen webinar içeriğinden hazırlanmıştır.

Webinar’ı incelemek için buraya tıklayın.

Sunumu incelemek için buraya tıklayın.

Şubat 26, 2018

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın