Bültenler

Doğru Alışverişçinin Şifreleri

Yaratıcı Mecralar ve Satış Noktası Dergisi’nin ortak girişimi olan Perakende Treni’nin Kayseri durağında 21 Eylül’de “Yenilikler, Fırsatlar ve Şifreleri” isimli bir konferans gerçekleştirildi. Bu konferansa konuşmacı olarak katılan Ipsos KMG Perakende Araştırmaları Genel Müdürü Renan Burduroğlu “Doğru Alışverişçinin Şifreleri” üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Tüketicilerin 2010 ve 2011’deki eğilim ve değişimlerine dair bilgiler veren Renan Burduroğlu’nun sunumundan özet bilgiler şu şekilde:
 
Ortalama 3-4 farklı alışveriş noktasından alışveriş yapan tüketiciler, farklı alışveriş misyonları için farklı kanallar kullanıyor. Hem üretici hem de perakendeci firmalar için büyümenin temel kaynağı, tüketici talebini anlamak, bu talebin kanal /mağaza bazında alışveriş motivasyonları ve alışkanlıkları ile nasıl farklılaştığını saptamak olarak söylenebilir. Mağaza içi aktivitelerin satın alım kararı üzerindeki yadsınamaz etkisi, mağaza alanının farklı aktivasyon yöntemleri ile daha etkin kullanımını da önemli hale getiriyor.

Ipsos KMG Alışveriş Paneli verilerine göre, tüketiciler 2011’in ilk 6 ayında, 2010’un ilk 6 ayına göre günlük tüketim ürünlerine yüzde 11 civarında daha fazla para harcadı. Perakendede rekabet lokalleşiyor ve yerel market zincirleri ve indirim zincirlerinin bu büyümeye en fazla katkı yapan kanallar olduğu görülüyor. Diğer taraftan, bakkallar ve ulusal zincirler pazar genelinin daha altında büyüyerek pay kaybı yaşıyorlar. Nitekim ulusal zincirler yerel zincirlerle, bakkallar ise indirim zincirleri ile karşı karşıya kalmaya başladılar.

Alışveriş sıklığı bir miktar azalsa da, bir alışverişte harcanan para yani alışveriş sepeti değeri yüzde 11.5 arttı. Son 6 aylık dönemde özellikle et&et ürünleri ve yağların alışveriş sepeti içinden aldığı pay diğer kategorilere göre daha fazla artış gösterdi. 

Hem marka, hem de mağazaya sadakat azaldı – eskiye göre birinden diğerine geçiş çok daha kolay hale geldi. Bir sonraki alışverişte farklı marka alma davranışı bir kategoriden diğerine farklılaşsa da eskiye göre yaygınlaştı. Son 6 ayda en az kahve, en fazla deterjan kategorisinde bu şekilde marka geçişi yaşandı. 

Tüketiciler 2011’in ilk 6 ayında 2010’un ilk 6 ayına göre günlük tüketim ürünlerine yüzde 11 civarında daha fazla para harcadı; enflasyonu düşersek harcama artışı yüzde 5 civarında. Tüketiciler;
- Her 1.5 günde bir alışveriş, toplam 121 kez alışveriş yaptılar. Alışveriş sıklığı yüzde 3 daraldı
- Alışveriş başına ortalama 11 TL harcadılar. Sepet değeri yüzde 11.5 arttı
- Aile başına 1,329 TL harcadılar. Önceki yıldan yüzde 8 fazla
- Toplam ~25 milyar TL harcadılar. Önceki yıldan yüzde ~ 11 fazla

Yerel market zincirleri ve indirim zincirleri en fazla büyüyen alışveriş kanalları olurken ulusal zincirler daha az büyüyerek pay kaybı yaşadılar 

Günlük Tüketim Ürünlerine yapılan harcamanın son 6 ayda en fazla artış gösterdiği ürün grupları et&işlenmiş et ve yağlar

Haneler en çok Pazartesi günü ev alışverişlerini gerçekleştirmeyi tercih ediyorlar

Hane alışverişlerinin %57’sini evin hanımı yapıyor. FMCG için ortalama bir ev hanımı yılda 1663 TL harcarken evin reisi ise 828 TL harcama yapıyor.

Bir Sonraki Alışverişte Farklı Marka Alma davranışı en az kahve, en fazla çamaşır deterjanında görülüyor: Kahvede marka sadakati daha yüksek, deterjanda çok daha düşük

Çamaşır deterjanı alımlarının %55’inde bir önce alınan markadan farklı bir marka tercih ediliyor. Buna karşılık kahve kategorisinde bir önce alınan markadan farklı bir marka alma olasılığı %24’e kadar düşüyor.

Eylül 23, 2011

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın