Bültenler

Dünyada Ekonominin Nabzı

Haziran ayında da olumlu algı değişmedi, her 10 kişiden 4’ü ülke ekonomisinin durumunu “iyi” olarak değerlendiriyor.

Ipsos tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Global @dvisor araştırmasının Haziran ayı sonuçları açıklandı. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 25 ülkenin vatandaşlarının kendi ülkelerinin ekonomik durumunu değerlendirdiği çalışmada, 19.000’den fazla katılımcının görüşlerine yer veriliyor.

Haziran ayına özel olarak Romanya’nın da dahil olduğu bu fazda Romanyalıların ülke ekonomilerine yönelik dünya geneline kıyasla daha olumsuz bir bakışa sahip olduğunu görüyoruz. Dünya genelinde katılımcıların yaklaşık %40’ı kendi ekonomilerini iyi olarak değerlendirirken bu oran Romanya’da %10. Gelecek altı ay içerisinde yerel ekonomilerinin daha iyi olacağını düşünen Romanyalıların oranı %17, dünya genelinde böyle düşünenlerin ortalaması ise %25.

Haziran ayı sonuçlarına göre, arka arkaya ikinci dönemde anketin yapıldığı 24 ülkenin vatandaşlarının %39’u ülkelerinin ekonomik durumunu iyi olarak değerlendiriyor.

Rapora göre ülkesinin ekonomik durumuna dair Suudi Arabistan %87’lik olumlu algılama ile listenin en üst sırasında yer alırken, Almanya (%75), Çin (%66) ve Hindistan (%66) olumlu algıda Suudi Arabistan’ı takip ediyor. Olumlu algıya dair listenin son sıralarına baktığımızda ise Avrupa ülkelerini görüyoruz; Fransa (%9), İtalya (%9), İspanya (%10) ile en düşük olumlu algı düzeyinde yer alıyor. Güney Afrika (%28) 10 puanlık artış ile olumlu algıda en yüksek sıçramayı yapan ülke olurken, Avusturalya (%53) 7 puanlık düşüş ile Haziran ayında ekonomiye dair olumlu algıda en yüksek düşüşü yaşayan ülke oluyor. Türkiye %45’lik olumlu algılama ile bu ay da listenin 10. sırasında yer alıyor.

Yerel ekonomilerin durumuna dair değerlendirmeye bakıldığında, katılımcıların %29’unun yerel ekonomilerini “iyi” olarak değerlendirdiği görülüyor. Türkiye’de bu oran geçen aya kıyasla 2 puanlık düşüşle %35 olurken, Brezilya (%22) 9 puan ile yerel ekonomiye dair olumlu değerlendirmede en büyük düşüşü gerçekleştiren ülke olarak öne çıkıyor.

Gelecekte yerel düzeyde ekonomilerin daha iyi olacağına dair değerlendirmelerde dünya genelinde bu ay düşüş göze çarpıyor. 6 ay sonrasında yerel ekonomilerinin daha kuvvetli olacağını düşünen vatandaşların oranı Dünya genelinde Mayıs ayına kıyasla 1 puan düşerek %25 olarak gözlemleniyor. Türkiye’de bu oranın bir önceki aya göre 2 puan düşerek göstererek %25’e düştüğü görülüyor.

Daha detaylı bilgi için raporun tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

Temmuz 22, 2014

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın