Bültenler

Duygusal Tepkileri Ölçümlemede Yeni Bir Yöntem: Yüz Kodlama Teknolojisi

Ipsos, tüketicilerin duygularıyla ilgili daha derin bilgiler elde etmek için yüz kodlama ve vücut hareketleriyle alınan yanıtları ölçümleyecek yeni bir teknolojik metodu hayata geçirdi.

Ipsos, tüketicilerin duygularıyla ilgili daha derin bilgiler elde etmek için yüz kodlama ve vücut hareketleriyle alınan yanıtları ölçümleyecek yeni bir teknolojik metodu hayata geçirdi. Bu kapsamda İngiltere merkezli Realeyes firmasıyla global bir anlaşma gerçekleştirildi. Realeyes’ın sağlayacağı platform ile insanların reklam ve diğer iletişim içeriklerini gördüklerinde neler hissettikleri ölçümlenecek ve modern, ölçülebilir ve uygun maliyetli duygusal analizler sağlanabilecek.

Bu video analizler, onay veren tüketicilerin tepkilerini normal web veya mobil kameralarla kayıt altına alacak. Duygular eş zamanlı olarak kaydedilecek böylelikle markalara evrensel duyguların profilini çizen analizler ve aynı zamanda dikkat ve kalp atış hızı gibi psikolojik ölçümlemeler de sunulacak.
Dakika dakika belirlenecek olan genel duygusal katılımları yakalamak için Ipsos, hızlı bir şekilde reklam testlerine ve diğer medya çalışmalarına yüz kodlama teknolojisini entegre ediyor. Şu ana kadar 15 ülkede birçok kilit müşteri için bu teknoloji uygulamaya geçirildi.

Konuyla ilgili uzmanlar neler söyledi:

Ipsos Türkiye Inovasyon Direktörü Tolga Kahraman: “Katılımcıların bir videoyu izlerken hissettiklerini ortaya çıkartan yepyeni bir metod yüz kodlama teknolojisi. Yüz mimiklerinin yorumlanması ile insanın duygusal durumu hakkında bilgi alınıyor. Çalışma stüdyo ortamında veya katılımcıların evlerinde yapılabiliyor. Internet bağlantısı ve web cam bağlı herhangi bir bilgisayardan görüşme tamamlanabiliyor. Test sonucunda insanların izletilen görüntülere saniye saniye duygusal tepkileri ortaya çıkartılıyor. Ölçümlerin alınması için katılımcılar herhangi bir cihaza bağlanmadığından, uygulaması çok kolay ve aynı zamanda katılımcılar, doğala en yakın ortamda gözlemlenebiliyor. Yüz kodlama teknolojisi, izletilen görüntünün insanlar üzerinde ne kadar etkili olduğu ve özellikle ne kadar dikkat topladığını çıkartmak ve daha efektif reklamlar yaratmakta yardımcı oluyor. Yüz kodlama teknolojisi tek başına uygulanabilen bir metod ama diğer Ipsos ASI metodları ile birlikte kullanıldığında (Next Connect gibi) karar almadaki etkiyi tam olarak ölçebiliyoruz.”

Ipsos Nörobilim ve Inovasyon Merkezi Global Yöneticisi Elissa Moses: “Kolayca ölçeklenebilen ve 30’dan fazla ülkenin normlarına uygun, modern bir yüz tanıma teknolojisine ve derin bir Ar-Ge altyapısına sahip olduğu için, Realeyes ile global bir anlaşma gerçekleştirdik. Realeyes Ar-Ge altyapısında prestijli bilim insanlarından oluşan bir kurul bulunuyor, bu kurulun üyeleri arasında insanların söz-dışı davranışlarının analizlerinde dünyaca tanınmış bir uzman olan Professor Maja Pantic de yer alıyor. Realeyes, aynı zamanda, birçok bilimsel yeteneğin de bulunduğu Budapeşte’de özel bir laboratuvara da sahip.”

Realeyes’ın kurucusu ve CEO’su Mihkel Jaatma ise; web-cam bazlı duygu ölçümlemesinde teknoloji lideri olarak, Ar-Ge çalışmalarında Ipsos’un kendilerini tercih etmelerinden dolayı heyecanlı olduklarını belirtiyor ve Moses’ın tabiriyle “yüz ve vucut dilini” daha ileri bir şekilde anlamaya dönük önemli bir teknolojik adım olarak bu işbirliğini değerlendiriyor.

Ipsos ASI ve MediaCT global CEO’su Yannick Carou’ya göre: “Realeyes yüz kodlama teknolojisi tüketici katılımının bilinçdışı ölçümünü kolaylaştırıyor. Bu, özellikle bir reklamın etkileyebilme yetisinin olup olmadığını değerlendirmede önemli bir araç olarak kullanılabiliyor. Katılım olmadan, bir reklamın etkili olabilme ihtimali çok düşük.”

Ipsos, tüketici tepkisini anlamada en iyi metodolojileri kullanmak üzere faaliyetlerini sürdürüyor. Özellikle 2 konunun entegrasyonuna inanıyor: 1. Yüz kodlama, EEG gibi bilinç dışı tepkileri ölçen teknikler 2. ASI Next*Connect gibi kavramsal ölçümlemeler… ancak bu şekilde bir entegrasyonun firmanın/markanın Pazar performansını anlamada ve tahmin etmede en iyi bilgi kaynağını oluşturacağı Ipsos uzmanları tarafından dile getiriliyor.

Nisan 24, 2014

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın