Bültenler

Ekonomik Dalgalanma ve Zam Algısı Ekim Ayında Tüketici Davranışlarına Nasıl Yansıdı?

2018’in ikinci yarısından başlayarak Türkiye’de tüketicinin ana gündemi Ekonomi olarak belirtiliyor. Ekonomi ile ilgili kaygılar sosyal medya analizlerimize de yansıyor. Genel olarak ekonomik dalgalanmaların olduğu dönemde tüketicilerin verdiği ilk tepkiler: 1)Tüketimini azaltmak 2) Gelirinden artırabildiği bir kısım varsa tasarrufa yönelmek 3)Zorunlu olmayan harcamalarını yapmamak, ertelemek yönünde gerçekleşiyor.

Anti Crisis Monitor araştırmamıza göre; tüketicilerin yarısı harcamalarından tasarruf etmeyi planlıyor. En çok Giyim, Eğlence ve Kişisel Bakım’da tasarruf planlanıyor.

Ekonomik dalgalanmalar konusundaki algı ve gerçek arasındaki fark da Anti Crisis Monitor’da göze çarpıyor. Özellikle deterjan, et ve bebek bezinde algılanan zam gerçekte olandan çok daha yüksek. Çamaşır deterjanında tüketicinin algıladığı fiyat artışı %35 iken gerçekte olan artış %23’lerde, kırmız ette algılanan artış %33 iken gerçekte olan artış %10, bebek bezinde ise algılanan artış %33 ise gerçekte %9 olarak görüldü.

Bu artışlar karşısında tüketicilerin nasıl önlemler alacakları da Anti Crisis Monitor’de soruldu. Buna göre tüketiciler çamaşır deterjanında ve bebek bezinde daha ucuz ürünlere yöneldiklerini kırmızı et alımlarını ise daha seyrek hale getirdiklerini belirttiler. Tüketiciler almayı planladıkları gıda dışı ürünlerde ise «Mobilya, Beyaz Eşya, PC, Tablet ve Telefon» alımını ertelediğini belirtiyor.

Ipsos Hane Tüketim Paneli Eylül sonuçlarına göre ekonomik dalgalanma ve zam algısına rağmen tüketici harcamalarını Eylül ayında azaltmadı. Bu da markalar için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

2018 ilk 9 aylık dönemde Hızlı Tüketim ürünleri için harcanan para %19,5 artış gösterdi, yine büyümenin büyük kısmı enflasyon ve popülasyon artışından geldi.

Markalı ve Açık ürünler daralırken Market Markalı ürünlerde büyüme görüldü. Aynı şekilde, alışverişçi noktalarına bakıldığında büyümeye katkı en çok İndirim marketlerinden geldi.

Slide1

Kasım 26, 2018

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın