Bültenler

Et Yemekten Vazgeçemiyoruz, İyi Yemek Yemeyi Zayıf Olmaya Tercih Ediyoruz

Türkiye dahil 29 ülkeyi kapsayan Ipsos Global @dvisor araştırmamız kapsamında insanların; yemek yeme alışkanlıklarına, gıda tercihlerine, diyet programlarına ve gıdanın geleceğine dönük görüşlerini derledik. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

“Akşam yemekte ne var?” sorusu hemen hemen her insanın hayatındaki en temel sorulardan biridir. Yemek yemek, çoğunluğumuzun beslenme ihtiyacını karşılamaz aynı zamanda aile olmanın, sosyalleşmenin ve bilimum diğer kültürel ritüellerin de bir parçasıdır. Yemek yemek kimi insan için mutluluk kaynağıdır. Ipsos olarak insanlar için bu kadar önemli olan gıda konusunu çok çeşitli araştırmalarla incelemeye devam ediyoruz. Bu yazıya konu olan Ipsos Global @advisor araştırmamızda insanların; yemek yeme alışkanlıklarına, gıda tercihlerine, diyet programlarına ve gıdanın geleceğine dönük görüşlerini aldık.

Et ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyoruz.

29 ülkeden vatandaşların çoğu “et yerine bitkisel bazlı karşılığını yerim” ifadesine pek katılmıyor. Bitkisel bazlı karşılığını ete tercih edenlerin oranı %42’de kalıyor. %51 ise et yemeyi tercih ediyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerde ise eti tercih etme oranı daha yüksek, %61’i et yerine bitkisel bazlı muadilini yemek konusuna katılmıyor.

Genel olarak bireyler et içeren diyetleri tercih ediyorlar. Araştırmaya katılan 20bini aşkın bireyin %75’i “Herhangi kırmızı et, tavuk veya balık yememeyi tercih ederim” ifadesine katılmıyor. Bireylerin sadece %21’i bu tür vejetaryen diyeti tercih ediyor. Sadece Hindistan’dan araştırmaya katılan bireylerin çoğunluğu vejetaryen diyet konusunu destekliyor gözüküyor. (%56). Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin sonuçlarına bakıldığında dünya ortalamasıyla paralellik gösteriyor. %74, et içeren bir diyeti tercih ediyor.

Tüketicilerin büyük çoğunluğu yerel olarak üretilen gıdaları tercih ediyor.

Araştırmaya katılan her bir ülkeden vatandaşların yarısından fazlası, bu durum onlara daha az çeşitlilik sunsa bile yerel üretim gıdaları tercih edeceğini belirtiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların %73’ü de yerel üretim gıdaları tercih ettiğini iletiyor.

Dünyanın çoğunluğu kilosundan memnun

Ipsos Global @advisor araştırması kapsamında bireylerin mevcut kilolarından memnun olup olmadıkları da incelendi. Buna göre global ortalamada %55’lik bir kesim mevcut kilosundan memnun olduğu görülüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanlara bakıldığında global ortalamayla aynı oranda bir kesim, mevcut kilolarından memnun olduklarını belirtiyorlar. ABD, Şili, Macaristan, Güney Kore ve Japonya ise kilolarından memnun olmayan ülkeler olarak sıralanıyor…

Araştırmaya katılanların yarısı kilo vermek için bir diyet programı denemiş

Araştırma sonuçlarına göre; kilosundan memnun olanların oranı ile kilo vermek için bir diyet programı denemiş olanların oranı hemen hemen aynı seviyede. Araştırmanın global ortalaması %51… Türkiye’den katılan bireylerin ise %48’i kilo vermek için bir diyet programı denediğini belirtiyor. Diyet yapmak konusunda en çok aktif olan ülke ise Suudi Arabistan olarak görülüyor. Araştırmaya Suudi Arabistan’dan katılanların %63’ü kilo vermek için bir diyet programı denediğini belirtiyor.

“Bütün diyetler eninde sonunda başarısız olur” diyenler çoğunlukta

Ipsos Global @dvisor araştırmasına katılan 20 bini aşkın bireyin %61’i diyetlerin eninde sonunda başarısız olacağına inanıyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %57’si de bu konuda hem fikir.

İyi yemek yemeyi zayıf olmaya tercih ediyoruz…

Global olarak her 10 kişiden 6’sı ve araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %68’i iyi yemek yemeyi zayıf olmaya tercih ediyor.

Gıda’nın Geleceğine Bakış
Dünya kamuoyu gelecekte gıda fiyatlarının artacağını düşünüyor.

Araştırmaya katılanların global ortalamada %48’i, Türkiye’den katılanların %61’i gıda fiyatlarının gelecekte artış göstereceğini belirtiyor.

Gelecekte Gıda kalitesinin daha kötü olacak diyenlerin çoğunlukta olduğu ülke Türkiye

Ipsos Global @dvisor araştırmasında gıda kalitesinin geleceği konusu da araştırıldı. Buna göre araştırmaya katılan 20 bini aşkın bireyin %42’si gıda kalitesinin gelecekte de aynı kalacağını, %25’i gıda kalitesinin daha kötü olacağını belirtiyor. araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin yarısı gıda kalitesinin gelecekte daha kötü olacağını iletiyor.

İnsanlar: “Gelecek yıl içerisinde daha sık evde yemek hazırlayacağız” diyor

Ekonomiler kötüleşmeye başlayınca ev dışında yemek yemek, genelde düşüş gösteren ilk unsurlardan biri olur.

Ipsos Global @dvisor araştırmamızdan çıkan sonuçlara göre 29 ülkeden 20 bini aşkın bireyin sadece %8’i gelecek yıl içerisinde evde daha az sıklıkta yemek hazırlayacağını belirtiyor. %32’si ise evde daha sık yemek hazırlayacaklarını belirtiyorlar. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de hemen hemen yarısı (%49) gelecek yıl içinde evde daha sık yemek hazırlanacağını belirtiyor. Dolayısıyla, hem küresel olarak hem de ülke olarak bakıldığında eve kapanma oranında bir artış bekleniyor denilebilir.

İlgili Grafikler:

grafik1

grafik2

grafik3

grafik4

grafik5

grafik6

grafik7

grafik8

grafik9

grafik10

Araştırma Künyesi

Araştırma 24 Ağustos – 7 Eylül 2018 tarihleri arasında toplam 20,788 bireyle 29 ülkede gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sorular, Ipsos Online Paneli üzerinden toplam 28 ülkeden bireylere iletilmiştir. Araştırma kapsamındaki ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Şili, Çin, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD.

Şu ülkelerden yaklaşık olarak 1000’er birey araştırmaya katılmıştır: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Malezya, İspanya, İngiltere ve ABD. Türkiye de dahil olmak üzere diğer ülkelerde ise 500’er bireyle araştırma gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın gerçekleştirildiği 17 ülkede veriler genel nüfus profiline ve temsiliyetine dönük olarak ağırlıklandırılmıştır. Brezilya, Şili, Çin, Kolombiya, Hindistan, Malezya, Meksika, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye’de ise örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

Ocak 23, 2019

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın