Bültenler

Ev Dışı Tüketimin Son Bir Yılı: 7 İlde Ev Dışı Hızlı Tüketime 13,5 Milyar Harcadık!

Yaşam tarzları değişiyor ve hızlanıyor, birçok firma da büyüme potansiyelini bakkal ve süpermarket gibi satış noktalarının dışındaki mekanlarda, yiyecek ve içecek tüketilen kanallarda aramaya başlıyor. Restoran, cafe, otel ve barlar, tüketimin önemli bir kısmının gerçekleştiği ev-dışı tüketim mekanlarından sadece bir kaçı.  Bu durum firmalar için ürünlerinin tüketicilerle buluştuğu ev dışındaki tüketim mekanlarının da süpermarket ve bakkallar gibi daha yakından takip edilmesi ihtiyacını ortaya çıkarıyor.

ETÜDER ve Ipsos işbirliği ile hayata geçirilen Foodservice Monitor araştırması bu ihtiyaçla yola çıktı. Araştırmanın ilk yıl sonucuna göre:

Türkiye ev dışı tüketim pazarının yaklaşık %65-70’ini oluşturduğu tahmin edilen 7 ildeki ev dışı tüketim noktalarının gıda, içecek ve temizlik kategorilerinin toplamında hızlı tüketim ürünlerine 13,5 milyar TL harcadığı tespit edildi. Bu harcamanın %56’sı gıda ürünlerine, %19’u alkollü içeceklere, %18’i alkolsüz içeceklere ve %6’sı temizlik ürünlerine ayrılıyor. Gıda kategorileri arasından en çok para harcanan taze ve donuk etler olurken, temizlik kategorileri arasında kağıt ürünleri en fazla ihtiyaç duyulan kategori oldu. Alkolsüz içecekler arasında gazlı meşrubatlar, alkollü içecekler arasında ise bira başı çekmekte.

Ev dışı tüketim harcamalarının yarısı restoran ve fast foodlar tarafından yapılıyor. bu 2 kanalın sayıca yüksek olmaları cirosal olarak da büyüklüklerini etkiliyor. Oteller, 3.sırada yer alıyor. İstanbul, ev dışı tüketim pazarının %42’sini oluştururken, otel ve yaz tüketiminin etkisi ile Antalya İstanbul’u takip ediyor.

Türkiye’de ev dışı tüketim pazarının toplam büyüklüğü Amerika ve Avrupa ile kıyaslandığında henüz 30’da 1’ler seviyesinde. Değişen yaşam tarzları ile birlikte ev dışı tüketim sektörünün önündeki potansiyelin oldukça büyük olduğunu söylemek mümkün. Ev dışı tüketim mekanlarının sayısal artışı ve çeşitlenmesi rekabeti arttırmaya devam edecek. Doğru noktalarda bulunur olmak, rekabetçi fiyat stratejisi ve akıcı bir lojistik hizmeti rekabette ana başarı faktörleri olacak. 

Foodservice Monitor Hakkında 

Çalışmanın ilk etabında; 2013’ün ikinci yarısında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla illerini sokak sokak dolaşılarak yapılan uzay tarama çalışmasında 91,733 adet ev dışı tüketim noktası tespit edildi. Noktalarda gözlem ve yüz yüze görüşmeler yapılarak fiziksel mekan özellikleri, işletme faaliyetleri, mutfak türleri ve kategori bulunurlukları sorgulandı.

Noktaların %80’i yeme-içme, kalan 18 bin nokta ise hastane, yemek şirketi, konaklama, ulaşım, yemek şirketi gibi işletmeler oluşturuyor. Yeme-içme mekanları içinde sayıca yarısından fazlasını alkollü, alkolsüz ve fastfood restoranlar olmak üzere restoran segmenti oluşturmakta.

2014’ün başından itibaren çalışmanın ikinci kısmı olan panel etabında ise; uzay tarama çalışmasında tespit edilen 7 ilin noktalarını temsil eden bir şekilde seçilen 2,770 örneklem noktası 3 aylık dönemlerde ziyaret edilerek düzenli kategori ölçümlerine başlandı.

Araştırmayla ilgili daha detaylı bilgi için Elif Akçam Bayur ile iletişime geçebilirsiniz: elif.akcambayur@ipsos.com

Mart 23, 2015

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın