Bültenler

Ev Dışı Tüketimin Nabzını Tutan Foodservice Monitor 2015 Sonuçları Açıklandı

Ipsos ve Etüder’in beraber yürüttüğü Foodservice Monitor araştırması sonuçlarına göre, 2015 yılında ev dışı tüketim sektöründe iki haneli büyüme gerçekleşti.

Sektör geçen yıla oranla alım cirosu anlamında %12 büyürken, büyümeye en büyük katkı gıda ürünlerinden geldi. Alım cirosunun artmasındaki en büyük etken fiyat artışları oldu.

Özellikle kırmızı et ürünlerindeki fiyat artışı ile; Taze ve Donuk Et Ürünleri geçen yıla oranla miktarsal olarak %3 büyürken, cirosal olarak %13 büyüdü.
Ev dışı tüketimin gerçekleştiği 7 büyük il (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Muğla) ele alındığında İzmir ve Muğla pay kazanırken; İstanbul ise Avrupa bölgesi kaynaklı olarak pay kaybetti.

Ev dışı tüketimin %17’sini oluşturan oteller özellikle İzmir kaynaklı olarak pay kazandı, sonuç itibariyle yerel turizmin gerçekleştiği İzmir ve Muğla bölgelerinin geçtiğimiz yıl büyüdüğü görüldü.

Ancak turizm sektöründe 2016 yılındaki olumsuz beklentiler ile, ev dışı tüketim sektörünün de negatif etkileneceği bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Antalya turizm sektöründe Ocak ayında %30, şubat ayında ise %39 düşüş gösterdi. Her yıl bir önceki yıla göre çift haneli büyüme gösteren Antalya ilk defa çift haneli düşüşleri bu yıl yaşamaya başladı. Geçen yıl şubat ayında Rusya’dan 8 bin 307 turist gelmişken bu yıl şubat ayında Rusya’dan gelen turist sayısı 55 oldu. Bu durumun sezonda daha ciddi bir tehdit olacağı biliniyor ve firmalar bu tehdit için alternatif planlar hazırlıyorlar.

Türkiye’de son aylarda artan olumsuz etkenlerden ötürü ev dışı tüketim sektörü için 2016 yılının zor bir yıl olması bekleniyor.

Foodservice Monitor Araştırması Hakkında

Ipsos ve ETÜDER ortaklığında 2014 yılının başında kurulan Foodservice Monitor / Ev Dışı Tüketim Paneli, Ev Dışı Tüketim sektöründe hızlı tüketim ürünleri kategorilerinin Ev Dışı Tüketim noktalarındaki performansını İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla’dan oluşan 7 büyük ilde ölçümlüyor.

2014 yılının başından beri 3 aylık dönemlerde 2.700 Ev Dışı Tüketim noktasına yapılan yıllık 10.800 ziyaret ile toplanan verileri düzenli olarak raporlayan Foodservice Monitor kapsamında, söz konusu 7 ildeki Ev Dışı Tüketim noktalarını (konaklama yerleri, alkollü ve alkolsüz restoranlar, alkollü ve alkolsüz kafeler, meyhaneler, pastaneler, fastfood vb.) temsilen seçilen örneklem dahilinde gıda, alkollü-alkolsüz içecekler ve temizlik & kağıt ürünleri kategorilerinin hem tüketimleri ölçümleniyor, hem ürün bulunurlukları takip ediliyor, hem de ürünlerin ve markaların tüketim payları izleniyor.

Böylece, hızlı tüketim ürünleri markalarının Ev Dışı Tüketim pazarındaki büyüklüğü ve kanallar bazında performansının takibi Foodservice Monitor ile sağlanabiliyor

Araştırmayla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Mart 24, 2016

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın