Bültenler

Ev Dışında İçecek Tüketiminin Seyri

Ipsos Türkiye’yi Anlama Kılavuzu araştırmasına göre her 10 kişiden 4’ü halen mümkün olduğunca evinde vakit geçirmeyi tercih ediyor ancak 2012 yılında ev dışında arkadaşlarla, aile ile yemek yemek 2011’e göre artış trendinde. Türkiye ekonomisinin güçlenmesi ve gelir seviyesinde yaşanan artış bunda büyük bir etken. FMCG firmaları bir fırsat alanı olarak Horeca veya On Premise olarak tanımlanan Restaurant, Cafe ve Eğlence Mekanlarına büyüme stratejilerini yöneltmiş durumda. Bu alanlar ürün ile deneyim yaratmak ve hedef kitlenin tüketim sıklığını arttırmak için alternatif bir kanal.

2004 yılından itibaren İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa illerinde düzenli olarak tüketimi takip eden “ Ipsos Ev Dışı Tüketim Araştırması” verilerine göre; 2012 yılında gazlı içecek, su, limonata, soda, ayran, buzlu çay kategorilerinden oluşan alkolsüz içecekler yüzde 23 oranında büyüdü. Alkollü içeceklere 2012 yılında gelen vergi düzenlemelerinin menüde yer alan alkol bardak/şişe fiyatlarına yüzde 18 oranında yansıması büyümenin yüzde 6 ile çok daha az gerçekleşmesine neden oldu. Kayıt altına alınan ekonomi ile, alkol ruhsatlı nokta sayısının arttığı ve toplam alkol pazarının büyüdüğü halen görülse de bir mekanının ortalama alkol satışının yüzde 4 azaldığı da bilinmekte.

Mekan işletmecileri farklı içki çeşitlerini ve markaları portföylerine katarak daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşmak ve cirolarını korumak hedefinde. Buna paralel olarak 2012 yılında viski, votka ve likör markaları daha fazla mekanda görülüyor. Daha uygun ve Premium fiyatlı ürünler mutlaka portföylerinde farklı marka kombinasyonları ile bulunuyor.

Toplam 5 ildeki ev dışındaki alkol cirosunun yüzde 39’unu rakı, yüzde 36’sını bira oluşturuyor. Rakı ve birayı yüzde 11 ile şarap, yüzde 5.1 ile viski ve yüzde 4.8 ile votka takip ediyor. Tüketim verilerinde ise yüzde 90 ile en fazla bira tercih ediliyor, bunu yüzde 6 ile rakı takip ediyor.

Ev Dışı Tüketim araştırmasıyla ilgili daha detaylı bilgi için Yeliz Ermin ile (yeliz.ermin@ipsos.com) iletişime geçebilirsiniz.

 

Şubat 21, 2013

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın