Bültenler

GSM Sahipliği ve Harcamaları

Ipsos KMG’nin her ay düzenli olarak takip ettiği “İletişim Paneli” Haziran 2009 sonuçları GSM sahipliği ve tüketim alışkanlıklarıyla ilgili ilgi çekici sonuçlar ortaya çıkardı.
 
Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yaklaşık %77’sinin bir cep telefon hattı bulunmakta ve GSM hattı sahiplik oranı her ay az da olsa bir artış göstermekte. Eskiden çok sık karşılaşılan çift hat sahipliği de giderek azalıyor..

Hem Çok Kullanıyorlar Hem de Az Ödüyorlar;
Cep Telefonunu En Akıllı Kullananlar; AB SES Grubu ve Erkekler!

Ipsos KMG İletişim Paneli’nde yer verilen demografik kriterlere göre GSM harcamalarında ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. AB grubunun GSM harcamaları %33’lük bir düşüş gösterirken GSM kullanım oranında ise %27’lik artışla kullanım oranını en çok artıran SES gruplarından birisi olarak gözüküyor. Bir diğer ilgi çekici sonuç ise erkeklerde; erkekler GSM harcamalarını düşürmelerine rağmen GSM kullanım oranlarını %30’luk gibi bir oranla artırmışlar. Kadınların GSM harcamalarındaki düşüş oranı erkeklere göre daha fazla (%23) iken kullanım oranı ise sadece %11 oranında artıyor. Gerçek tasarrufu kadınlar yapıyor.

Yaşlandıkça Sevgili Yerini Eş Dost Akrabaya Bırakıyor!

Ipsos KMG İletişim Paneli, Türk tüketicisinin cep telefonu kullanım davranışlarını da ortaya çıkarıyor. Buna göre arkadaşlarla ve sevgiliyle yapılan uzun görüşmeler yaşlandıkça yerini akrabalara ve eşlere bırakıyor bunu iş ve çocuklar takip ediyor. 15 -17 yaş aralığındakiler en çok arkadaş ve sevgiliyle konuşurken, 35 – 44 yaş aralığı ise en çok akrabalar ve eşleri ile görüşüyor.
 
Sevgiliyle 7 Dakika Eşle 2 Dakika Konuşuyoruz.

Arama sürelerine bakıldığında gün içerisinde en uzun sevgiliyle konuşuyoruz, en sıklıkla yaptığımız aramalar ise iş yerinden ve iş amaçlı yaptığmız aramalar. En uzun görüşmeleri ise akşam saatlerinde ve evdeyken yapıyoruz.

Ipsos KMG İletişim Paneli Hakkında
Ipsos KMG tarafından Haziran 2008’den beri her ay düzenli olarak yapılan “İletişim Paneli” Türkiye’yi temsil eden 2 ayrı örneklemle gerçekleştiriliyor. Birinci örneklem Türkiye’de ev telefonu ve internet kullanan haneleri temsil eden 3000 haneden oluşuyor diğer örneklem ise cep telefonu, internet ve ev telefonu kullanan 15 yaşüstü bireyleri temsil eden 4300 bireyden oluşuyor. Bu örneklemler uluslarası NUTS kriterine göre belirleniyor ve bireysel örneklemde bölgeler, şehir/kırsal, SES grubu, yaş, meslek, eğitim kriterlerinde, hanelerde ise bölge, şehir/kırsal, SES ve hane büyüklüğü kriterlerine göre temsiliyet göz önünde bulunduruluyor. Hanelerden ev telefonu ve internet faturalarının aylık olarak bildirilmesi, bireylerden de GSM faturası ya da kontör alımlarının bildirilmesi, telefon ve internet kullanımlarıyla ilgili de bir günlük hazırlanıp iletilmesi istenerek her ay düzenli veriler Ipsos KMG iletişim Paneli’ne ulaşarak analiz ediliyor.

Daha detaylı bilgi için ahu.sendilmen@ipsos.com ‘a email gönderebilirsiniz.

Ağustos 18, 2009

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın