Bültenler

Hane Tüketiminde Ramazan ve Bayram Bereketi

Hane içi tüketimde 2012’nin ilk sekiz ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14’lük büyüme yaşandı. Bir önceki aya göre hane tüketimi cari fiyatlarla yüzde 10 arttı. İlk sekiz ay sonunda en fazla büyüme kaydeden kategori Yağlar oldu. Yüzde 21’lik bir büyüme yakalayan Yağları yüzde 18 ile Süt Ürünleri, Alkollü İçecekler ve Kağıt Ürünleri izledi.

Ramazan ayının etkisi ile Et ve Et Ürünleri yüzde 25, Bayramın etkisi ile Şekerlemeler yüzde 29 büyüme kaydetti. Buna karşılık alkollü içecekler ramazan nedeni ile yüzde 50 oranında bir daralma yaşadı.
Maden Suları, Gazlı Meşrubatları ve Meyve Suları ramazan ayını yüksek büyüme oranları ile geçirdiler.

Temizlik Ürünleri Performansını Devam Ettiriyor…

İlk sekiz ay sonuçlarına göre Temizlik Ürünleri yüzde 14’lük büyüme kaydetti. Bu segmentteki büyümenin lokomotif ürün grupları ise sırasıyla Bulaşık Deterjanları, Ev Temizliği Araçları ve Çamaşır Yumuşatıcıları. Haneler geçen sene aynı dönemde temizlik ürünlerine 8 aylık sürede 113 TL harcamışken, bu sene hane başına 124 TL harcadılar.

Gıda ve İçecekler segmenti ise Hızlı Tüketim içindeki payının ağırlıklı olmasının etkisi ile FMCG büyümesini belirlemeye devam ediyor. İlk sekiz ay karşılaştırmasında Gıda – İçecekler cari fiyatlarla yüzde 14 büyüdü. Gıda segmentinde öne çıkan ürün grupları ise Soslar, Hazır Yemekler, Helva, Ketçap ve Mayonez oldu. Geçen sene aynı dönemde bir hane gıda harcaması için 8 aylık sürede 262 TL ayırırken, 2012 senesinde bütçelerinden 278 TL’yi gıda harcamaları için kullandılar.

Kişisel Bakım segmenti ise ilk sekiz ayı yüzde 10’luk bir büyüme ile kapatmayı başardı. Buradaki büyüme ise Kağıt ürünleri kaynaklı. Kağıt ürünleri yüzde 18 büyüme ile kategori büyümesini yukarıya çekmeyi başardı.

Marmara ve Doğu’da Ortalamanın Üzerinde Büyüme.. .

Bölgeler detayında Marmara ve Doğu – Güney Doğu Anadolu bölgeleri ortalamanın üzerinde büyürken, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri ortalamanın altında bir büyüme temposu ile ilk sekiz ayı geride bıraktılar.  Marmara Bölgesinde haneler ilk sekiz ayda hızlı tüketim ürünlerine harcadıkları ortalama parayı geçen seneye göre yüzde 13 arttırdılar. Buna karşılık Ege bölgesinde yaşayan haneler ise ortalama harcamalarını yüzde 7 arttırarak, Türkiye ortalamasının gerisinde kaldılar.

Yerel Zincirler ve İndirim Marketleri ‘nden Dikkat Çekici Büyüme Performansı…

Yerel Zincirler yüzde 38, İndirim Marketleri ise yüzde 23 büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme ile ilk sekiz ayın öne çıkan perakendeci kanalı oldular. Buna karşılık bakkallar en kötü büyüme performasını gösteren perakendeci tipi olmaya devam ediyor. Bakkallardaki pay kaybının esas nedeni daha az hane tarafından alışveriş yapılması. Geçen senenin aynı dönemine göre bakkaldan alışveriş yapan haneler bakkallarda harcadıkları parayı yüzde 11 arttırdılar. Buna karşılık geçen senenin ilk yedi ayına göre bakkaldan alışveriş yapan hane sayısı yüzde 6 oranında azaldı. Bu durumda bakkalları Türkiye ortalamasının altında büyüme performansı sergilemesine neden oldu. Yerel zincirden alım yapan hane sayısı yüzde 13 artarken, indirim marketlerinden alışveriş yapan hane sayısı da yüzde 5 oranında arttı. Yerel zincirler payını geçen senenin aynı dönemine göre 2 puan arttırırken, indirim marketleri de bir puanlık pay kazanmayı başardı.
Haneler geçen senenin ilk sekiz ayında Yerel zincirlerden yaptıkları alışverişlerde tek seferde ortalama 16 TL harcamışken, bu sene bu rakam 18 TL’ye çıktı. Ulusal zincirlerde ise haneler 20 TL olan ortalama sepet değerlerini 2012 senesinde 22 TL’ye çıkarttılar.

2011 senesinin ilk 8 ayında yerel zincirler ortalama 21 defa ziyaret edilirken, 2012 senesinin sekiz aylık zaman diliminde ziyaret sayısı 23 defaya çıktı.

Düşük SES Grubundaki Haneler Payını Arttırıyor…

Yüksek SES grubundaki haneler bir alışverişlerinde ortalama 15 TL harcarlarken, en düşük gelir grubuna mensup hanelerde bu tutar 11 TL. İlk sekiz sonuçlarına göre yüksek SES grubuna mensup hanelerin toplam harcama içerisindeki payı düşerken, düşük SES’e sahip hanelerin payı arttı.

Enflasyon
2012 Ağustos ayında enflasyon (tüketici fiyatları endeks TÜFE) aylık bazda yüzde 0.56 arttı.  Ağustos ayında en yüksek artışlar yüzde 1.59 ile ulaştırma ve yüzde 1.46 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ağustos 2011-Ağustos 2012 yıllık enflasyon değeri yüzde 9.29 oldu. Merkez Bankası’nın 2012nin ilk çeyrek enflasyon öngörüsü yüzde 10 seviyelerinde idi ve bu hedef tutu.  Nisan ayı enflasyon değerinin yüksek çıkması piyasalarda sıkıntı yarattı.  Mayıs, Haziran ve Temmuz enflasyon değerlerinin beklenenden daha iyi gelmesi herkesi rahatlattı.  Ağustos rakamları beklenenin biraz üzerinde geldi. Petrol fiyatları ve ramazan Ağustos ayı enflasyonun beklenenden yüksek çıkmasında en önemli etkenler.  Öte yandan enflasyondaki gelişmeler MB beklentilerine paralel gidiyor, MB’ın Eylül ayında faiz koridorunu daraltma olasılığı kuvvetleniyor.

Güven Endeksleri
Hizmet, Perakende Ticaret, İnşaat sektörü Güven Endeksleri Ağustos 2012 ayında bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 5, yüzde 0,3 ve yüzde 3,5 azaldı. Gelecek 3 aya yönelik Hizmet sektöründe talep, Ticaret sektöründe ise iş hacmi ile ilgili beklentilerde bir önceki aya göre hafif bir artış var.  İnşaat sektöründe iş hacmi ile ilgili beklentilerde ise Temmuz ayı verilerine göre yüzde 1,3’lük bir düşme gözleniyor.  Güven endekslerindeki düşmeler Nisan ayından beri devam ediyor.

HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)4 ay sonra Temmuz ayında 50nin altına indi.  Ağustos ayında endeks 50,0 seviyesine yükseldi ama büyümeyi daralmadan ayıran 50.0 seviyesinin üzerine çıkamadı.  Bu ölçümler sektördeki faaliyet koşullarında herhangi bir değişiklik olmadığını işaret etti.  Alt detayda yeni sipariş seviyelerinde Temmuz ayına kıyasla daha yavaş bir şekilde olsa da düşüş gözlendi. 1
CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 7,9 azalarak 87,06 seviyesine geriledi.  Geleceğe ilişkin beklentilerde önemli ölçüde bozulma var.  Endeks 2011 yılının Ağustos ayına göre yüzde 4,5 daha düşük seviyede.

Petrol varil fiyatları 95-103 dolar aralığında seyretmekte.  Petrol fiyatlarındaki artış cari açığın düzelme hızını azaltacaktır.
1. PMI 50 seviyesinin üstünde ise pozitif kabul ediliyor.

Eylül 24, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın