Bültenler

Hanelerden Türkiye Ekonomisine

Ipsos KMG Hane Tüketim Paneli Ocak ayı sonuçlarına göre 2012’nin ilk ayı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 büyüme gösterdi. Bir önceki aya göre ise hane tüketimi yüzde 3 arttı. Yılbaşının etkisi ile Alkollü İçecekler, Et/İşlenmiş Et, Çerezler ve Kuruyemişler ocak ayı büyümesine olumlu katkıda bulunan sektörler. Alkollü İçecekler Aralık ayına göre yüzde 32 büyürken, Et/İşlenmiş Et yüzde 17 büyüdü. Bu iki kategoriyi yüzde 10 ile Ocak ayında öne çıkan kategorilerden olan Atıştırmalıklar izledi.

Kişisel Bakım segmenti Hızlı Tüketim Ürünleri, büyümesine paralel olarak Ocak ayında yüzde 3 büyüdü. Temizlik ürünleri ise ana segmentler içinde en kötü performansı gösteren segment oldu. Temizlik ürünleri harcaması gecen aya göre sabit kaldı.

Ulusal zincirler yılbaşı promosyonlarının da etkisi ile seneye en hızlı giriş yapan perakendeci tipi oldu. Ulusal zincirleri yüzde 5’lik aylık büyüme ile İndirim Marketleri takip etti.

Enflasyon Yükselişte

Ocak 2012 ayında enflasyon (TÜFE)  aylık bazda yüzde 0.56 arttı.  Enflasyonun yüksek çıkmasında en önemli faktör son 5 ayda olduğu gibi Ocak ayında da gıda ve alkolsüz içecekler alt grubundaki yüksek fiyat artışları oldu. Ocak 2011-Ocak 2012 yıllık enflasyonu yüzde 10.61 olarak gerçekleşti. 

Türk Lirasının,  döviz sepetine karşı 2011 yılının ikinci yarısında uğradığı yüzde 23 e varan değer kaybı da enflasyonu olumsuz etkiledi. 

2012 yılında enflasyonun gene tek haneli rakamlara çekilmesi Merkez Bankasının temel uğraşılarından biri olacak. Merkez Bankasının iç talebi kısıtlamaya yönelik aldığı önlemler ve uyguladığı esnek faiz politikası, 2012 yılında enflasyonu yüzde 7,5-8,0 seviyesine çekmeye çalışacak.    

2012 Ekonomisinden Ilımlı Bir Performans Bekleniyor

TUİK 2011 üçüncü çeyrek büyüme verisini açıkladı.  GSYH 2011’in 3. çeyreğinde yüzde 8,2 büyüdü (beklenti yüzde 6,5-7 idi).  2011’in ilk 9 ayında ekonomi yüzde 9,6 büyüdü, yılın tümü için büyüme beklentimiz yüzde 8,3.   

Türkiye ekonomisinin 2012 yılı performansı ile ilgili kestirimler önemli farklılıklar gösteriyor.  Büyüme tahminleri  % 5 (Commerzbank), % 4.0 (Devlet),  %3.6 (Dankske Bank),  %3.2 TUSİAD,  % 3 (OECD),  %2.5 (Citybank),  %2.5 (TEPAV) ,  %2.5 (Goldman Sachs, önceki tahmini %1.5 idi),   % 1.5 (İş Bankası),  %0.9 (IMF, önceki tahmini %2.5 idi),  %0 (Merrill Lnch/Bank of America) arasında değişiyor.  Kestirimlerin hepsi 2012 yılında ekonominin daha ılımlı bir performans göstereceği konusunda birleşiyor.  Ilımlı performans beklentisinin en önemli nedeni fon, ithalat ve ihracat ilişkilerimizin çok yoğun olduğu AB ülkelerinde var olan ekonomik problemlerin çözümünde önemli adımlar atılsa da hala tam olarak çözülememesi. Büyümeyi finanse etmekte kullandığımız dış fonları yeniden bulma ve sürdürülebilir ihracat artışı hedefini gerçekleştirme AB ülkelerindeki ekonomik gelişmelerden etkileniyor.

Şubat 23, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın