Bültenler

Ipsos – McClatchy Araştırması; Kamu Harcamaları Kısılmalı

Ipsos ve The McClatchy Company, dünya GDP’sinin %75’ini oluşturan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 23 ülkeden 23 bin kişiyle 14 Nisan – 7 Mayıs 2009 tarihleri arasında online bir araştırma gerçekleştirdi. Global vatandaşlar olarak nitelendirebileceğimiz araştırmaya katılan tüketiciler, G8 zirvesi katılımcılarına ve diğer ilgililere, önerilerini ve ekonominin daha iyiye gittiği sinyallerini hangi kriterlerden anlayabileceklerini aktardılar.

“Günümüz ekonomik koşullarını düşündüğünüzde ülkenizin, halihazırdaki ekonomik bütçelerini tutturabileceğine güveniyor musunuz?” sorusuna ortalamaya bakıldığında %33’lük az bir oranla güven belirtilirken, Türkiye’nin güveni ise bu ortalamanın üstüne çıkarak %52’lerde yer aldı, ortalamayı yükselten diğer ülkeler ise Çin (%83) ve Hindistan (%77) oldu.

Hükümetlerin bu kritik ortamda nasıl çözümler bulmaları gerekiyor konusundaki öneri ise gayet açık; %90 gibi büyük bir çoğunluk vergi artırımı yerine devletin yaptığı harcamaların kısılması gerektiğini iletti.

Peki devlet hangi harcamalarını kısmalı? Bu konuda da global vatandaşlar, sırasıyla diğer ülkelere yardım (%57), kamu çalışanlarının maaş ve yan hakları (%56) ve askeri harcamalar (%43) konusunda tasarruflar yapılmalı dedi. Buna karşılık, toplu taşıma (%5), eğitim (%4) ve sağlık (%4) harcamalarında tasarruf konusunda ise tereddütte kaldılar.

Devletlerin vergi artırımı yapmak zorunda kalmaları durumunda ise, global vatandaşların çoğu daha çok sigara(%65), alkol(%53) ve abur cubur(%35) vergilerinde artışa gidilmesi gerektiğini belirtti.

Ülke ekonomilerinin iyileştiği, global resesyondan çıkmaya başlandığı konusunda hangi göstergeler sizin için önem kazanıyor? Sorusuna yanıt olarak %63’lük bir çoğunluk işsizlik oranının ekonominin başarısını (veya başarısızlığı) gösteren en temel faktör olduğunu iletti. Bunu takip eden diğer faktörler ise ulusal paranın (%35) ve borsanın (%33) değeri.

Ipsos / McClatchy özel araştırmasının detaylı sonuçlarına erişmek için tıklayınız.*

*İlgili dosya İngilizce olarak hazırlanmıştır ve orjinal hali ile sunulmaktadır.

Temmuz 17, 2009

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın