Bültenler

İşte Türkiye’nin Dijital Hayatları

Ipsos Dijital Hayatlar Araştırması, Türkiye’nin dijital hayatlarını ortaya çıkardı. Yoğun olarak internet kullanan 15 yaş üzeri toplam 1500 bireyle gerçekleştirilen araştırmada; internet kullanım alışkanlıkları, online içerik tüketimleri, sosyal medya kullanımları, online bankacılık, online alışveriş, online haber tüketimleri mercek altına alındı. Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şu şekilde:

Gözler artık mobil ekranlarda

Tv izlerken elimizden telefon eksik olmuyor. Artık televizyon iletişiminin dikkat çekme sorunsalı bir adım daha zor.

“İstediğim zaman, istediğim yerde, istediğim içerik”

Yoğun internet kullananlar TV yayın akışına, haberin yayın saatine bağlı kalmaksızın anında, özgürce zamanını değerlendirmek istiyor. Dijital ve hatta mobil bankacılıktaki en büyük motivasyon kolaylıkla hareket potansiyeli ve konfor. Online alıverişte de durum benzer; çok çeşitli ürün anında «ben istediğimde» fikriyle karşısında.

Marka ve ünlülerin hayatları Instagram ile birlikte “bizden biri”

Markalar her yaştan bireyler tarafından takip ediliyor ancak yorum yazma ve paylaşmayı 25+ üstleniyor.

Ünlü/fenomen kullanımı ise etkili ancak ünlü kullanım trafiği dikkat edilmesi gereken bir konu.

Sosyal medyadaki iletişim etkili ancak yaratıcılık ve eğlence beklentisi yüksek

Programatik reklamcılık tüketicilerin hoşlarına gidiyor çünkü istediği an istediği hızda ürün / marka erişimini destekliyor. Dijital reklamlarda en çok sosyal medyadaki reklamlar marka hakkında pozitif bir algı yaratıyor.

Farklı bir jenerasyon kapıdan içeri giriyor

Z jenerasyonu için Facebook demode, devir Instagram devri. Kendilerini hashtaglerle ifade ediyorlar. Ünlüler / fenomenler sosyal medya sayesinde artık bir nevi «arkadaşları» Onların gündelik hayatları hakkında daha çok şey biliyorlar.

Dijital reklamlarda banner ve pop-uplardan rahatsızlığını herkes söylerken, onlar bu reklamları en rahatsız bulan kuşak.

Araştırmadan çıkan diğer sonuçlardan bazıları ise şöyle:

• Türkiye’deki internet kullanıcıları ortalama 7 saat online’lar. İnternet kullanıcılarının hemen hemen hepsi (%94) akıllı telefon kullanıyor ve günde 4 saat telefon ekranına bakıyorlar.
• Sosyal medya kullanıcılarının yarısından fazlası profilini gizliyor. Twitter ve LinkedIn kullanıcılarının yarısı hesaplarını yabancı kişilere açıyorlar. Facebook ve Instagram’da ise kapalı hesaplar artış gösteriyor.
• 15-24 yaş grubu ve kadınlar gizlilik konusunda daha hassaslar.
• Sosyal medya kullanıcılarının %62’si #hashtag / etiket kullanıyor.

Araştırma Hakkında

Ipsos Dijital Hayatlar Araştırması, Kasım 2017’de Türkiye’nin tüm coğrafi bölgeleri, SES gruplarından internet kullanan 15 yaş üstü 1500 birey ile gerçekleştirilmiştir.

Temmuz 25, 2018

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın