Bültenler

İyimserliğin Sonu, Batılı Ülkeler Gençlerinin Geleceği Konusunda Kötümser

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 20 ülkede yapılan Ipsos Global Trends Araştırmasının sonuçları, Batılı ülkelerin geleceğe dair karamsarlığını gözler önüne serdi. Yaşlanan, ekonomik sıkıntılarla boğuşan Batı dünyası genç nüfusa ve ekonomik potansiyele ihtiyaç duyarken ülkelerindeki gençlerin geleceğini pek de parlak görmüyor.

Araştırmanın yapıldığı 20 ülke genelinde, gençlerin geleceğinin daha kötü olacağını düşünenler (%42), daha iyi olacağını düşünenlerden (%34) fazla. Ancak bu genelleme içinde önemli ayrışmalar barındırıyor, özellikle Batılı-gelişmiş ve Doğulu-gelişmekte olan ülkeler arasında…

Çin, Hindistan, Brezilya, Türkiye ve Rusya gençlerinin geleceğine daha iyimser gözlüklerle bakarken, Fransa gibi Batılı ülkeler karamsarlıkta listenin son sıralarını zorluyor. Fransa’da her 10 kişiden 7’si gençleri daha kötü bir gelecek beklediğini düşünüyor. Belçika, İspanya, ABD ve İngiltere’de de insanlar bu konuda oldukça karamsar. İsveç ve Almanya gibi görece başarılı ekonomilerde bile kötümserler iyimserlerin yaklaşık iki katı. Buna karşılık Çin’de her 10 kişiden 8’i, Hindistan’da 5’i, Türkiye’de ise 4’ü gençlerin geleceğinin ebeveynlerinin yaşantısından daha iyi olacağını düşünüyor.

Küresel iyimserlikteki bu dönüşüm dünya genelinde azalan doğal kaynaklar, çevre kirliliği ve ekonomik krizleri düşündükçe çok da şaşırtıcı değil. Bununla birlikte yükselen ekonomilerin iyimserliğini büyümeye olan iştahları ile birlikte okuyunca güncel doğu-batı ayrımı daha dikkat çekici oluyor.

Global Trends araştırmasıyla ilgili daha detaylı sonuçları incelemek için buraya tıklayın.

Temmuz 22, 2014

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın