Bültenler

Nörobilim, Kadın ve Erkek Beyni Hakkında Neler Söylüyor?

Kadınlar ve erkekler arasındaki farklılıklar hakkında hepimizin az çok bir fikri var. Fakat, acaba nörobilim bugüne kadar bize bu farklılıklar hakkında nasıl bulgular sağlamış ve bu bulgular kulaktan dolma bilgilerimizi ne kadar destekliyor? Ipsos Neuroscience ekibi, bu soruların yanıtlarını araştırdı ve araştırmaları tasarlarken ve sonuçlarını değerlendirirken göz önünde bulundurabileceğimiz içgörüler içeren örnekler ortaya çıktı.

Ipsos Neuroscience ekibinin yaptığı değerlendirmelere göre kadın ve erkek beyinleri arasındaki farkların bir çok yönü var. Beyinlerimiz hem fiziksel, hem hormonal, hem de fonksiyonel açıdan farklı yaratılmış. Örneğin; duygu merkezi olarak bilinen amigdala bölgesi, kadınlarda orantılı olarak daha büyük; bu da kadınların duygusal olaylarla daha ilgili olmalarına ve daha iyi hatırlamalarına sebep oluyor. Hareket ve navigasyon işlevlerinden sorumlu olan beynin yan lobları ise, erkeklerde daha büyük; bu da yön bulma, el-göz koordinasyonu gibi konularda erkeklerin kadınlardan daha başarılı olmalarını sağlıyor.

Fiziksel farklara ek olarak hormonal farklılıkların bize gösterdiği örneklerden biri de kadınların strese karşı daha duyarlı olmaları ve stresin öğrenmeyi kadınlar için güçleştirirken, erkekler için pekiştirdiği yönünde. Ayrıca kadınların sağ ve sol beyinleri arasındaki bağlantıların daha fazla olduğu ve bu bağlantıların aynı anda birden çok iş ile uğraşabilme konusunda kadınlara yardımcı olduğu kanıtlanmış. Erkeklerde beyin içindeki bağlantılar daha çok aynı beyin yarım küresi içerisinde görülüyor, bu da erkeklerin algılama ve harekete geçme konusunda kadınlardan üstün olmalarını sağlıyor.

Araştırma tasarımında ve sonuçların değerlendirilmesinde yardımcı olacak içgörüleri içeren örneklerin derlendiği raporu incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.*

*Rapor dili İngilizce’dir ve orijinal hali ile sunulmaktadır.

Şubat 24, 2014

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın