Bültenler

Orta Sınıfı Anlamak

Ipsos KMG tarafından iki yılda bir, Türkiye’de 14 yaş üstü 16 bin bireyle görüşülerek gerçekleştirilen Türkiye’yi Anlama Kılavuzu araştırması, orta sınıfın durumu ve gelişme dinamiği üzerine de detaylı bilgiler ortaya koyuyor.

9 Mayıs’ta gerçekleştirilen Araştırmada Yenilikler Konferansı’nda özel bir panelde uzmanlarca da tartışılan ve medyada da geniş yer bulan Orta Sınıf’la ilgili ortaya çıkan çarpıcı veriler şu şekilde;

• Türkiye’de orta sınıf büyüyor. Nüfusun yaklaşık %59’u, hane halklarının ise yaklaşık %60’ı orta sınıf üyesi.

• Buna göre orta sınıf üyesi bireylerin sayısı yaklaşık 43,5 milyon.

• Son bir yılda yaklaşık 1,9 milyon birey orta sınıfa katıldı.

• Orta sınıf aileye önem veriyor, geçmişin günümüzden daha iyi olduğunu düşünüyor, harcamalarına dikkat ediyor.

• Bu çerçevede, orta sınıf bireylerin %85’i, “Aileme ve kendime daha fazla zaman harcayabilmek için daha az para kazanmayı göze alabilirim” diyor.

• %67’si  “Neye ne kadar harcadığıma çok dikkat ediyorum” diyor.

• Orta sınıf bireylerinin %71’i erkek ve kadının aile bütçesine birlikte katkıda bulunmaları gerektiğine inanıyor, %68’i kadınların iş yaşamında daha aktif olmasını destekliyor, ama %64’ü de kadının çalışması için kocasının rızasının gerekli olduğunu düşünüyor.

• Orta sınıfta dini değerler oldukça güçlü bir yer tutuyor. Orta sınıf bireylerinin %85’i “Allaha olan inancım bana huzur veriyor”, %67’si “Dini inancım hayatımdaki birçok şeye yön veriyor”, %72’si ise “Dinimin gerekliliklerini mutlaka yerine getiririm” diyor.

• Orta sınıfın alışveriş özelliklerine bakıldığında, %70’i çocukları ve ailesi için aldığı ürünlere özen gösteriyor, %64’ü ihtiyaç duymadığı şeyleri satın almadığını söylüyor, %61’i alışverişte en önemli kriterin fiyat olduğunu düşünüyor.

• Orta sınıf bireylerin en çok yaptığı faaliyetler, TV izlemek, radyo dinlemek, akraba-dost ziyaretlerine gitmek, yemek yapmak, evde arkadaşlarla buluşmak. Buna karşılık en az yaptıkları ise,  dergi okumak, opera-baleye gitmek, hobi kurslarına gitmek, yurtdışına tatil amaçlı seyahate gitmek, tiyatroya gitmek.

• Orta sınıf bireylerin %58’inin ehliyeti, %87’sinin pasaportu, %68’inin kredi kartı yok.

Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Tonguç Çoban, orta sınıf hakkında şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Orta sınıfın gelişmesinin temel nedeni ekonomik büyümedir. Bu kez ekonomik büyümenin sadece üç büyük kentle sınırlı kalmaması, Anadolu’nun pek çok kentinde sanayileşme, istihdam artışı ve buna bağlı gelir artışı yaşanması, yeni orta sınıfın karakteristiğini etkilemektedir.
Orta sınıf, çoğunluğu muhafazakâr bir yaşam tarzını benimsese de, farklı yaşam tarzlarına sahip bireyleri de barındırıyor.
Bununla birlikte, özellikle ekonomik davranış ve tutumlar açısından orta sınıfın tüm kesimlerinin benzer özellikleri söz konusu.
Orta sınıfın büyümesine rağmen orta sınıfa katılamayan ciddi bir yoksul kitle hala mevcuttur. Bir başka deyişle, mevcut ekonomik büyüme orta sınıfı büyütmektedir ama yoksulların oranı azımsanamayacak boyutlardadır.
Mevcut sosyal politikalar yoksulluğun etkilerinin giderilmesinde geçici çözüm sağlamaktadır. Büyümeyi istihdam odaklı hale getirmek, yeni orta sınıfın da gelecekteki güvencesi olacaktır.”

Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırmasıyla ilgili detaylı bilgi almak için müşteri temsilcinizle veya  Ahu Şendilmen (ahu.sendilmen@ipsos.com) ile irtibata geçebilirsiniz.

 

Mayıs 22, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın