Bültenler

Paketliyi Tercih Ediyoruz Ama Açık Üründen de Vazgeçmiyoruz

Her ne kadar Türkiye’deki tüketiciler, modern kanala geçişe paralel olarak, paketli ürünlere giderek daha çok pay ayırsalar da, halen açık ürünler toplam hızlı tüketim harcamasının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Haneler Hakkında Her Şey Raporu’na göre Türkiye’deki hanelerin hemen hemen hepsi yılda en az bir kere açık ürün alıyor. Toplamda hızlı tüketim ürünlerine harcanan her 3 liranın 1 lirası açık ürünlere harcanıyor. Açık ürünlerin payı 2005’te yüzde 46 iken bu oran 2012’de yüzde 33’e geriledi.

Açık ürünlere harcanan her 100 liranın yaklaşık 28 lirası kırmızı ete harcanıyor. Açık ürün toplam cirosu içinde ikinci sırada 13 lira ile peynirler; üçüncü sırada ise 9 lira ile beyaz etler geliyor.

Açık ürünlerin ağırlıklı olduğu kanallar geleneksel kanallar. Geleneksel kanallardan bakkallarda açık ürünlerin toplam harcama içinden aldığı pay yüzde 37 iken bu oran kasap/şarküteri ve açık pazarlarda yüzde 90’lara çıkıyor. 

Akdeniz ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin açık ürünler harcamasından aldığı pay, Hızlı Tüketim Ürünleri cirosundan aldıkları paya göre daha yüksek. 

Doğu ve Güneydoğu’daki açık ürün cirosunda ortalamaya göre öne çıkan kategoriler Beyaz ve Kırmızı Et, Yoğurt ve Çay. 

Akdeniz bölgesindeki açık ürünler harcamasında farklılaşan kategoriler ise sütler, bakliyat ürünleri, toz-kesme şekerler, yumurtalar, çay ve zeytinyağı. 

Araştırma Hakkında:

Haneler Hakkında Her Şey Raporu, Ipsos KMG Hane Tüketim Paneli’nden elde edilen düzenli verilerle derlenmiştir. Raporda Açık Ürünlerin Satın Alım Davranışı’nın yanı sıra aşağıdaki konu başlıkları da kapsanmaktadır;

Demografik ve Ekonomik Göstergeler  

Türkiye’de Yaşayan İnsanların Genel Özellikleri

Hızlı Tüketim Ürünleri Kategori Gelişimi

o Gıda  ve İçecek Ürünleri  

o Kişisel Bakım ve Temizlik Ürünleri

Perakendeciler / Ulusal  & İndirim Zincirleri

Market Markalı Ürünlerin Türkiye ve Dünya Gelişimi

Çocuklu Haneler

2011 Ramazan Değerlendirmesi

Yeni Lansmanlar

SES Gruplarında & Bölgelerde Farklılaşmalar

Daha detaylı bilgi için Ceyhan Demiray (ceyhan.demiray@ipsos.com) ile irtibata geçebilirsiniz.

Eylül 24, 2012

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın