Bültenler

Perakende Ticarette Nelere Dikkat Edenler Kazanacak?: Yöneticinin Ulusal Zincirler Rehberi Yanıtlıyor

Ipsos Hane Tüketim Paneli verileriyle 12 aylık dönemin (Eylül 2012 – 2013) değerlendirildiği Ulusal Zincirler Rehberi, belirli zincir marketleri inceleyerek, bu konudaki temel bilgi ve trendleri ortaya çıkardı.

Rapora göre perakende ticarette tüketicilerin tutum ve davranışlarını ve alışverişlerin amacını anlamanın önemi giderek artıyor. Perakendeciler, hatta ulusal zincirler, hem tüketici profili hem de alışveriş davranışı olarak birbirinden farklılaşıyor. Türkiye’deki genel tüketici profili, tutum ve davranışlarının yanı sıra, bu farklılaşmayı inceleyen ve mağaza içi uygulamaları, fiyatlama ve promosyonları bu bilgiler ışığında belirleyen üreticiler ve perakendeciler kuşkusuz rakiplerine karşı avantaj sağlayacak gözüküyor.

Ipsos’un “Yöneticinin Ulusal Zincirler Rehberi” raporuna göre, Türkiye’de hanelerin toplam FMCG harcaması geçtiğimiz 12 ayda yüzde 9 artış gösterdi; bu rakam enflasyondan arındırıldığında yüzde 1.4 oldu. Haneler daha seyrek alışverişe gittiler fakat bir seferde daha fazla harcadılar; tabi bunda enflasyonun da etkisi görüldü.

Sıklık düşüşü temel olarak düşük SES gruplarından kaynaklanırken bir seferde harcanan parada görülen artışta tüm SES grupları etkili oldu.
Perakendecilerde indirim zincirleri bu yılın kazananı oldu. Yerel Zincirler de önemli derecede büyüdü. Fakat ulusal zincirlerin büyümesi ortalamanın altında kaldığından 4. sıraya geriledi.

Ulusal perakendecilerin büyüme / daralmaları kazanç&kayıp analizi çerçevesinde incelenirse; büyüyen ulusal zincirler olan Migros, Tansaş ve Kiler’in mevcut müşterilerinin buradaki harcamalarını arttırması dolayısıyla rekabet dışı kaynaklardan büyüdüğü görülüyor.

İndirim zincirleri alışverişçilerinin harcama potansiyelleri ortalamaya göre daha düşük; fakat buna rağmen BİM bu düşük potansiyeli kendine olan sadakati arttırarak pozitife çevirmiş görünüyor.

Bir sepette alınan farklı SKU (Stock Keeping Unit) sayısı ile bir yılda alınan farklı SKU’lar arasındaki farkın en yüksek olduğu kanal BİM. Bir yıl boyunca BİM’den farklı ürünler alma eğilimi diğer kanallara göre çok yüksek; bunda en önemli etkenlerden biri BİM’in en yüksek ziyaret sıklığına sahip olması.

Sepet segmentasyonu çerçevesinde 7+ kategori içeren kalabalık stock-up sepetlerinin oranı ulusal zincirlerde daha yüksekken indirim zincirlerinin daha çok 1-6 kategori içeren destination ve fill-in sepetlerine odaklandığı anlaşılıyor. Fakat yine de içlerinde BİM’in kalabalık sepet oranı daha yüksek.

Yöneticinin Ulusal Zincirler Rehberi ile ilgili detaylı bilgi için Ceyhan Demiray ile iletişime geçebilirsiniz: ceyhan.demiray@ipsos.com

Ocak 24, 2014

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın