Bültenler

Ramazan Geliyor, Acaba Hane Harcamaları Açısından Hoş mu Geliyor?

Kaygan ve değişken bir ekonomide ilerleyen 2014 yılının yaz mevsimini de görecek Ramazan ayında, tüketicilerin nasıl davranacağını kestirmek zor. Bunun için bir önceki yılın Ramazan ayına bir bakalım istedik.

Ipsos’un Hane Tüketim Paneli verilerine göre, genellikle Ramazan ayında harcamalar bir hafta öncesinde yoğunlaşıyor, en yüksek artış ise bayram öncesi haftada görülüyor. Ramazan döneminde bir şekilde harcaması artan kategoriler Et ve İşlenmiş Et Ürünleri, Şekerlemeler ve Atıştırmalık Ürünler olarak göze çarpıyor.

Ipsos Hane Tüketim Paneli verilerine göre, 2013’te hane harcamaları bakımından pek de iyi geçmeyen bir Ramazan dönemi yaşandı ve harcamalar yıl ortalamasına göre son beş yılın en düşük değerini aldı. Buna karşın Hazır Çorba ve Reçeller bu dönemde ortalamadaki düşüşün aksine bir yükseliş gösterdi. 2013 Ramazan ayında hanelerin hızlı tüketim ürünlerine yaptığı harcama Ramazan 2012’ye göre cari fiyatlarla yüzde 6 düşüş gösterdi. Bu düşüşte yaz mevsiminin etkili olduğu söylenebilir.

Harcamalarının yoğunlaştığı dönemler ise diğer Ramazanlarda olduğu gibi, Ramazan’ın başlangıcından bir hafta kadar önce başladı ve en yüksek artış bayram öncesi haftada görüldü. Ancak bayram öncesinde önceki yıllardaki gibi belirgin bir tepe noktası görülmedi. Et ve İşlenmiş Et kategorisine yapılan harcama Ramazan haftaları boyunca artış gösterdi. Şekerlemeler ve Atıştırmalık Ürünler ise en üst seviyesini bayram öncesi ve bayram haftalarında gördü.

Alışveriş sıklığı düştü fakat bir alışverişte yapılan harcama miktarı arttı.
Önceki Ramazan aylarına kıyasla 2013 Ramazan ayında hanelerin hızlı tüketim ürünleri alışveriş sıklığı düştü; ancak hanelerin tek bir alışverişte yaptığı harcama yıl genelini aşacak düzeyde olmasa da arttı.

En yüksek harcama AB grubunda yaşandı
2013 Ramazan ayındaki harcama artışı en yüksek AB grubunda yaşandı. AB grubundaki haneler daha sık hızlı tüketim ürünü satın aldı. Aynı zamanda AB grubu 2013’te ortalama 6 haftalık periyoda kıyasla Ramazan döneminde daha fazla harcama yaptı. Ancak; tüm SES gruplarının Ramazan 2013’teki harcamalarındaki payı ortalama bir 6 haftalık paya endekslendiğinde diğer Ramazan dönemlerine kıyasla en düşük seviyede gerçekleşti.

Bir önceki ramazana kıyasla haneler tüm bölgelerde daha az harcama yaptı. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde hanelerin hızlı tüketim ürünlerine yaptığı harcama belirgin şekilde düştü.

En fazla harcama artışı indirim marketinde görüldü.
İndirim marketleri 2012 Ramazan ayına kıyasla en fazla harcama artışının olduğu kanallar oldu; fakat bu marketlerin çıkışı uzun bir süredir devam ettiğinden bu beklenen bir trend kabul edilebilir. Buna karşın indirim marketlerinin Ramazan ayında hane harcamalarından aldığı pay ortalama bir döneme göre daha düşük kalmaya devam etti.

Haziran 24, 2014

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın