Bültenler

Ramazan’da Hane Tüketimi Yine Zirve Yaptı

Geçmiş Ramazan dönemlerinde olduğu gibi, 2011 Ramazan dönemi, hane harcamasının yılın herhangi bir ayına kıyasla %20 civarında arttığı bir ay oldu.

Ramazan’da haneler her bir alışverişte ortalama bir aya göre daha fazla para harcadı. Geçmiş dönemlere paralel bir şekilde daha fazla harcama yapılmasının sebebi özellikle bir alışverişte daha fazla para harcanması oldu.

Yılın geneline kıyasla Et ürünleri daha fazla pay aldı, Süt ürünleri harcama payı ise Ramazan’da oldukça geriledi.

Harcamadan ayrılan payın yıl geneline kıyasla en çok arttığı içecek kategorisi önceki yıllarda olduğu gibi Gazlı Meşrubatlar oldu ve onu Maden Suyu takip etti. Buna karşılık alkollü içeceklerde ciddi bir daralma yaşandı.

Bayram öncesi alımların etkisiyle Ramazan ayında Hediyelik Çikolata ve Şekerlerde hareketlenme başlarken, Dondurma da Ramazan’ın yaza denk gelmesiyle ön plana çıkan kategorilerden oldu.

Hazır Çorbanın harcamadaki payı Ramazan dönemi ile yüzde 50’ye yakın artarken Baharatlar sabit kalıyor. Dondurulmuş Gıdalar da bu dönem atak yaparak öne çıkan kategorilerden birisi oldu.

Rakamlarla Ağustos 2011 Hane Tüketimi
Ipsos KMG’nin her ay düzenli olarak raporladığı Hane Tüketim Endeksi (HTE) Ağustos ayı sonuçlarına göre Ağustos ayında gıda ve içecekler segmenti bir önceki aya göre cari fiyatlarla yüzde 14 büyürken, bu oran sabit fiyatlarla yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Ramazan ayının etkisi bu dönem Gıda-İçecekler segmentinde net bir şekilde gözlemlendi. Et ve Et ürünleri bir önceki aya göre yüzde 30, Alkolsüz İçecekler gazlı meşrubat ve maden sularının etkisi ile yüzde 22 büyürken, Alkollü içecekler bir önceki aya göre yüzde 58 daraldı.

Temmuz ayına göre Kişisel Bakım Ürünleri’nde yüzde 5, Temizlik Ürünleri’nde ise yüzde 3’lük bir büyüme görüldü.

Toplam Hızlı Tüketim Ürünleri’nde ilk yedi ay büyümesi cari fiyatlarla yüzde 11 olarak gerçekleşirken, bu oran sabit fiyatlarla yüzde 5 oldu.

Kişisel Bakım Ürünleri segmenti ilk yedi ay büyümesinde cari fiyatlarla yüzde 13, sabit fiyatlarla ise yüzde 7 büyüme kaydetti. Toplam Hızlı Tüketim Ürünleri içinde çok daha fazla paya sahip olan Gıda ve İçecek kategorileri toplam büyüme oranını belirledi. Gıda ve İçecek kategorileri yüzde 11 büyüdü.

Eylül 23, 2011

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın