Bültenler

Siber Zorbalık Konusunda Kamuoyundaki Farkındalık Artıyor

Ipsos, 2011 yılından bu yana Türkiye dahil 28 ülkede, siber zorbalık konusunu ve kamuoyunun bu konudaki algısını araştırıyor. Bu araştırmanın 2018 sonuçları; kamuoyunda siber zorbalık konusundaki farkındalığın artış gösterdiğini fakat yine de global olarak her dört kişiden birinin siber zorbalığı daha önce hiç duymadığını gösteriyor.

Ipsos’un Siber Zorbalık Araştırması’na göre 28 ülkeden toplam 20,793 kişinin %75’i siber zorbalığı gördüğünü, okuduğunu veya duyduğunu belirtiyor. Siber zorbalık konusundaki farkındalıkta 2011 yılına kıyasla 9 puanlık bir artış görülüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %60’ı siber zorbalık konusunun farkında olduklarını belirtiyorlar. 2011 yılına göre (%50) 10 puanlık bir artış görülse de dünya ortalamasıyla kıyasladığımızda ve Türkiye’deki sosyal medya ve dijital iletişim kanallarının yaygın kullanılmasını da göz önünde bulundurduğumuzda, siber zorbalık konusundaki farkındalıkta biraz geride olduğumuz söylenebilir.

Siber zorbalıkla ilgili farkındalığı en yüksek olan ülkeler İsveç (%91) ve İtalya (%91) olarak görülürken, bu konuda en düşük farkındalık Suudi Arabistan (%37)’da görülüyor.

Slide1

Dünyada hemen hemen her beş ebeveynden biri çocuğunun siber zorbalığa maruz kaldığını belirtiyor.

Siber zorbalık konusunda en çok göz önünde olan kesim şüphesiz ki çocuklar. Ipsos Siber Zorbalık Araştırması’nda da çocukların maruz kaldığı siber zorbalık konusuna ağırlık veriliyor. Buna göre ilk olarak araştırmaya katılan ebeveynlere çocuklarının siber zorbalığa maruz kalıp kalmadıkları soruldu. Buna göre global ortalamada %17’lik bir kesim çocuğunun siber zorbalığa maruz kaldığını belirtiyor, %4’lük bir kesim ise çocuğunun düzenli olarak siber zorbalığa maruz kaldığını iletiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan ebeveynlerin ise %20’si çocuklarının siber zorbalığa maruz kaldığını iletiyor. Bu oran global ortalamanın biraz üzerinde görülürken, 2011 yılındaki %5’lik oranla kıyaslandığında önemli derecede bir artışı gösteriyor.

Slide2

Çocukların Siber Zorbalığa en çok maruz kaldıkları platform Sosyal Medya

Ipsos Siber Zorbalık Araştırması kapsamında ebeveynlere çocuklarının hangi iletişim platformlarında siber zorbalığa maruz kaldıkları da soruluyor. Buna göre global olarak %65’lik bir kesim siber zorbalığa sosyal medyada maruz kalıyor, bunu mobil platformlar (%45) ve online mesajlaşma platformları (%38)takip ediyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan ebeveynlerin belirttikleri platformlar da global sonuçlarla paralellik gösteriyor.

Slide3

Ipsos Siber Zorbalık Araştırmasının Orijinal Raporuna ulaşmak için buraya tıklayın.

*Rapor İngilizce olarak hazırlanmıştır ve orijinal hali ile paylaşılmaktadır.

Araştırma Hakkında:

Araştırma 23 Mart – 6 Nisan 2018 tarihleri arasında toplam 20,793 kişiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sorular, Ipsos Online Paneli üzerinden toplam 28 ülkeden bireylere iletilmiştir. Araştırma kapsamındaki ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye ve ABD.

Şu ülkelerden yaklaşık olarak 1000’er birey araştırmaya katılmıştır: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Meksika, İspanya, İngiltere ve ABD. Diğer ülkelerde ise örneklem 500+ olarak araştırma gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın gerçekleştirildiği 28 ülkenin 17’sinde veriler genel nüfus profiline ve temsiliyetine dönük olarak ağırlıklandırılmıştır. Brezilya, Şili, Çin, Hindistan, Malezya, Meksika, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye’de ise örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

Temmuz 25, 2018

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın