Blog ve Yorumlar

Şizofreni

Şizofreni genetik mi çevresel faktörlere mi dayanıyor? Okuduğum bir makalede şizofreninin beynin bir gelişim bozukluğu olduğu kanısının son yıllarda yaygınlaştığını söylüyordu. Ben de bundan korkuyorum, bomba açıklamamı yapıyorum ve Tıp Dünyasını aydınlatıyorum, 10 yıla kalmaz şizofreni, toplumda en temel sağlık sorunu olur. İstediğiniz kadar karnınızdaki bebeye Mozart dinletin, sosyal medyadan kaçış olmadığına göre bundan da kaçış yok. Evlatlarımız bizden daha zeki ve bizden daha “karakter”li olacaklar – yani birden fazla kişilikleri olacak ve geleceğin normali bu olacak. Sosyal medya ile birlikte ona erişimi kolaylaştıran teknolojilerin yaygınlaşması (sosyal medya kullanıcıları arasında akıllı telefon sahipliği 2013’te % 39’dan % 65’e yükseldi) değişime ivme kazandırıyor.

Sanal ortamda çöpçatanlık sitelerinde takma adla arzı endam edenler Facebook ve LinkedIn ile gerçek isimlerine ve kimliklerine geri döndüler. Sosyal medyada yakın çevre ile iletişim kurulurken hiç tanımadığın kişileri de takip etmek mümkün. Nitekim Sosyal Medya ve Markalar araştırmamız gösteriyor ki Facebook kullanıcılarının % 44’ü, Twitter kullanıcılarının % 52’si en az bir ünlüyü takip ediyor. Sadece ünlüler değil dizi karakterleri kanlı canlı insanlar gibi sanal ortamlarda iletişim kuruyorlar. Geldiğimiz son noktada dizi karakterlerini (oyuncularını demiyorum) Twitter’da Facebook’ta takip eder olduk. Dizide senaryo gereği atılan tweetler gerçekten de o karaktere ait sosyal medya hesabında eşzamanlı olarak yayınlanıyor. Böylece dizinin inandırıcılığı artıyor. Hatta dizinin yayınlanmadığı saatlerde bu karakterler birbirleriyle atışıyorlar. Tıpkı gerçek hayattaki arkadaşlar gibi, izlediğimiz olaylar üzerine yorumlarına devam ediyorlar, senaryodan bağımsız tweetler atıyorlar, espriler yapıyorlar. Hedef kitlesine uygun olarak sosyal medyada çok aktif gençlik dizisi karakterlerinden biri okullar açıldığında tüm kızların kendi kadar şanslı olup dizideki yakışıklı karakterler gibi öğrencilerin sınıflarında olmasını diliyor, kendi sahneleri ile dalga geçebiliyor, dizi fanlarının yazdıklarını retweetleyebiliyor. Söylememe gerek yok bu karakterlerin WhatsApp, Instagram vb hesapları da var. Instagram kullanıcıları geçen seneye göre beş katı kadar arttı, dizi karakterlerinin de bundan nasibini almaması beklenemezdi. Bir sürü arkadaşınla sosyalleşebilirsin gerçekte yaşayıp yaşamadıklarının hiç önemi yok. Paralel evren bu muydu?

Yazar : Yaprak Kılıççı

Robert Lisesi’nin ardından, lisans eğitimini 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. 1993-1997 yılları arasında Zet Nielsen’da göreve başlayan Yaprak Aykan, Özel Araştırmalar ve Perakendeci Ölçüm Hizmetleri bölümlerinde en son Müşteri Hizmetleri Grup Müdürü ünvanında çalışmıştır. Ardından, Metro Emlak Yatırım A.Ş. ve Koç Ece Proje Yönetimi A.Ş.’de Pazar Araştırma Müdürü ve Proje Yöneticisi olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Ipsos KMG’ye katılmış ve Medya Araştırmları Genel Müdürü görevini yürütmüştür. 2013 yılı başından bu yana Kalitatif Araştırmalar Genel Müdürü olarak görev almaktadır.

Eylül 23, 2013

0

Blog ve Yorumlar, Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın