Bültenler

Sosyo Ekonomik Grupları Ne Kadar Tanıyoruz?

Sosyo – Ekonomik Statü (SES) Grupları’nı daha yakından tanımak ve alışveriş davranışlarını daha detaylı öğrenmek, hedeflediğimiz SES grubunda başarıya ulaşmamız açısından gerekli olan noktalardan biridir.

AB SES Grubu‘nda evin hanımının alışverişte çok daha etkili olduğunu, AB hanelerin BİM’den yüksek oranda alışveriş yaptıklarını, en çok Pazartesi günü alışveriş yaptıklarını, ayın 15’inin onlar için de önemli olduğunu, bazı kategorilerde büyük boya yönelirken bazılarında küçük boyu tercih ettiklerini, bazı kategorilerde farklı markaları denemeyi severken bazılarında düzenli aldıkları markadan vazgeçmediklerini, küçük sepetlerinde genelde soğuk içeceğe rastlandığını bilmek, bu kitleye ulaşma konusundaki etkinliğimizi arttıracaktır.

Hakkında az şey bilinen ve çoğu zaman pek dikkate alınmayan C1 SES Grubu‘nun, farklı kategorilerde ve farklı durumlarda ortalamadan belirgin bir şekilde farklılaşan alışveriş davranışı sergilediğini görmek, hedef kitlemize yer yer C1’i de dahil etmemiz gerektiğini göstermektedir.

C2 dediğimiz SES Grubu’nun Türkiye’yi en iyi temsil eden SES grubu olduğunu, birçok noktada Türkiye ortalaması ile C2 SES grubunun trendlerinin çok paralel olduğunu, dolayısıyla Türkiye’yi tanımanın yolunun C2’den geçtiğini görmek Hızlı Tüketim Ürünlerine bakışımızı değiştirecektir.

Fiyata oldukça duyarlı yapısı nedeniyle ulaşmakta zorluk çekilen DE SES Grubu‘nda çocukların alışverişte etkin olduğunu, alışverişlerini hafta içi yapmayı tercih ettiklerini, yarısının zincir marketlerden hiç alışveriş yapmadığını, ayın 15’inde atıştırmalıklara oldukça fazla harcama yapıp ayın geri kalanında harcamalarını azalttıklarını, gazlı meşrubatlar gibi nadir kategorilerde büyük boyları tercih ettiklerini bilmek, Türkiye’nin 1/4’ini oluşturan bu kitleye ulaşmadaki becerimizi arttıracaktır.

Sosyo-Ekonomik Statü (SES) Grupları Raporu
Sosyo-Ekonomik Statü (SES) Grupları Raporu, Ipsos KMG Tüketici Paneli’nden derlenmiş bazı demografik bilgileri ve tüketim verilerini içerir. Ipsos KMG Hane Tüketim Paneli, 34 ile yayılmış yaklaşık 7000 haneden oluşmaktadır ve Türkiye’yi sosyo-ekonomik statü, hane büyüklüğü, bölgeler, vb açılardan temsil edecek şekilde seçilmiştir. Sürekli bir örneklemden haftalık satın alım verisi toplanmaktadır. Toplanan veriler yaklaşık 18 milyon haneyi yansıtmaktadır. Bu rapordaki veriler, Mayıs ayından geriye son 12 aylık dönemi kapsar.

Daha detaylı bilgi için müşteri danışmanınızla veya Ceyhan Demiray’la (ceyhan.demiray@ipsos.com) irtibata geçebilirsiniz.

Eylül 23, 2011

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın