Blog ve Yorumlar

Taslak Reklamların Test Edilmesi Hakkındaki Mitler – 3

Son iki yazımızda Bitmiş film X Animatik film testleri hakındaki mitlere değinmiştik. Şimdi ise animatikten gerçek filme geçişte nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Taslak Reklam 1

Animatikten Prodüksiyona Geçişi Nasıl Yönetmeli?

Her küçük detay bir anlam taşıdığı için bu süreç çok dikkatli ele alınmalıdır.

Ipsos veritabanındaki animatik filmlerden bitmiş filmlere geçiş uygulamaları incelendiğinde, animatik – bitmiş arasında 2 tip farklılaşma olduğu tespit edildi:

Tip 1 – STRATEJİYİ ETKİLEYEN Uygulama Unsurları:

Manayı, net mesaj çıkarımını, iddianın etkisini ilgilendiren unsurlar değiştirildiğinde reklamın IKNA gücü değişiyor.

Örnekler:

Taslak Reklam 2

Taslak Reklam 3

Tip 2 – GÖRSEL ETKİYİ SAĞLAYAN Uygulama Unsurları:

Reklamın beğenilen, eğlence değerini oluşturan unsurlar ya da reklam stilinin ‘benzersiz/farklı’ algısını etkileyen unsurlar değiştirildiğinde, reklamın HATIRLANMA gücü değişiyor.

Reklam ajanslarının çok iyi bildiği gibi, etkili reklamlar uygulamadaki nüansta saklıdır. Ipsos ASI örnekleri, aşağıdaki unsurların reklamın Hatırlanma ve İkna gücünü olumlu ya da olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor:
Baş karakterin tişörtünün rengi
 Şişenin harareti
 Mekanın giydirilmesi
 Aktörün sesindeki çekingenlik
 Konuşan marka temsilcisinin gözündeki ışıltı
 Logonun büyüklüğü
 Dış sesin cinsiyeti ve ses kalitesi
 Canlandırmanın karmaşıklığı ya da stili

Prodüksiyon kararları tüketici tepkisini etkiler:

Reklamın taslak halini test etmek ile bitmiş halini test etmenin iki farklı şey olduğunu hatırlamakta fayda var. Biri diğerinin yerini alamaz, çünkü prodüksiyonda alınan kararlar farklı sonuçlar çıkmasına neden olabilir.

Bizim tavsiyemiz, geliştirme aşamasındaki taslak film/lere “erken aşama” testi uygulamanız, film çekildikten sonra ise “validasyon” testine tabii tutmanız yönünde.

Taslak Reklam 4

Yazar : Ebru Özdemir

Ebru, 1974 doğumlu. Endüstri Yüksek Mühendisi. Meslek hayatına İstanbul Üniversitesi’nden akademisyen olarak başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Koç Allianz’da 5 yıl Ürün Geliştirme, Aktüerya ve Reasürans bölümünde çalıştı. Pazarlama İletişimi alanında derinleşmek üzere 5 yıl reklam ajanslarında Stratejik Planlama yaptı. Son 5 yıldır da Pazar araştırma sektöründe çalışıyor; Ipsos’ta reklam araştırması yapıyor.

Ocak 24, 2014

0

Blog ve Yorumlar

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın