Blog ve Yorumlar

Taslak Reklamlarının Test Edilmesi Hakkındaki Mitler – 1

Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız sorulardan birisi “Taslak reklamın ön teste girmesi ne kadar doğru olur, bitmiş filmin etkisini verir mi?”. Özellikle reklam ajanslarıyla yaptığımız sohbetlerde bu soru sıklıkla dile getiriliyor. Çekilmiş reklam filmlerinin animatiğe göre, yönetmenin de dokunuşuyla farklılaşacağı, daha akıcı ve kaliteli olacağı düşünülüyor. Bu sebeple, taslak animatik filmlerin testlerde daha düşük skorlar alacağı kanısı hakim. Dolayısıyla kıymetli yaratıcı fikirlerin çöpe atılabileceği endişesi mevcut.

Bu ay ve gelecek ayki blog yazımızda bu konuyu farklı açılardan ele alalım istedik, ilgili bulguların zihin açıcı olacağını ümit ediyoruz.

Soru – Mit mi, gerçek mi?
>> “Animatik reklamın ikna kabiliyeti düşük olur, çünkü reklam henüz taslak halindedir. Ayrıca çizgi film formatı da izleyene ‘daha farklı’ görüneceğinden Reklam Hatırlanma potansiyeli daha yüksek olur”
Cevap – Mit!
Şöyle ki, Ipsos Global veri tabanında yer alan reklam ön testi sonuçları taslak film ve bitmiş film olarak ayrıştırılarak incelendiğinde, bu iki formatın performansında ne Hatırlanma Potansiyeli, ne de İkna Potansiyeli açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.

1
* Copy Effect Index (Reklam Etkinlik Endeksi) = Recall Index (Hatırlanma) x Persuasion Index (İkna)

Peki bu durum bölgelere göre farklılık gösterir mi? Türkiye’nin içinde bulunduğu Avrupa coğrafyası dünyanın en büyük reklamveren ülkerlerinden ABD ile kıyaslandığında yine anlamlı bir farklılaşma bulunmadığı görülmektedir.

BÖLGELERE GÖRE HATIRLANMA ENDEKSİ

2

BÖLGELERE GÖRE İKNA ENDEKSİ

3

Bir sonraki blog yazımızda, bu bölgelerde ne tür reklamların teste daha çok girdiği konusundaki miti ortaya atarak cevabını paylaşacağız. Ayrıca taslak filmden bitmiş filme geçerken neler değiştiğinde ne tür sonuçlar ortaya çıktığı ‘hassas’ konusunu da masaya yatıracağız. Gelecek ay görüşmek üzere…

Yazar : Ebru Özdemir

Ebru, 1974 doğumlu. Endüstri Yüksek Mühendisi. Meslek hayatına İstanbul Üniversitesi’nden akademisyen olarak başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Koç Allianz’da 5 yıl Ürün Geliştirme, Aktüerya ve Reasürans bölümünde çalıştı. Pazarlama İletişimi alanında derinleşmek üzere 5 yıl reklam ajanslarında Stratejik Planlama yaptı. Son 5 yıldır da Pazar araştırma sektöründe çalışıyor; Ipsos’ta reklam araştırması yapıyor.

Ekim 22, 2013

0

Blog ve Yorumlar, Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın