Bültenler

Tüketici Giyim, Sosyal Aktiviteler ve Kişisel Bakım’da Tasarruf Planlıyor

Ipsos olarak ekonomik dalgalanma sürecinde tüketicinin nabzını daha yakından tutmak için başlattığımız Anti Crisis Monitor araştırmamızın ilk raporu çıktı. Bu rapordan çıkan bazı taze verileri bu haberde paylaşmak isteriz.

Belirsiz ekonomik süreçler tüketicilerde normal dönemlere kıyasla, çoğu ürün ve hizmet kategorisinde farklı satın alma davranışlarını tetikleyebiliyor. Ürün tercihleri, beğenileri, satın alım sıklıkları, satın alım noktaları vb bir çok açıdan tüketiciler normal zamanlarda olduğundan farklı davranış gösterebiliyorlar. Hane halkının tüketim harcamalarının GSYH içindeki payının %60 olduğunu da göz önünde bulundurursak tüketicilerin bu hassas ekonomik dönemlerdeki davranışlarını sıcağı sıcağına takip etmek oldukça önem kazanıyor.

Ipsos olarak biz de bu konuyu yakından takip edip tüketicinin nabzını daha yakından tutacak bir çalışma başlattık. Anti Crisis Monitor adlı çalışmamızla finans piyasalarındaki dalgalanmalar ve enflasyon artışının tüketicilerin algı ve davranışlarına nasıl yansıdığını, önceki dönemlerde yaşanan benzer süreçlerdeki tüketici davranışlarını da detaylarıyla ortaya koyarak analiz ettik.

Anti Crisis Monitor’ün ilk raporundan öne çıkan bilgilerden bazıları şu şekilde;

Ekim ayında tüketicilere “Tasarruf için hangi tür harcamalarınızı kısmayı planlıyorsunuz?” diye sorduk. Tasarruf planlanan ilk üç kategori Giyim, sosyal aktivite ve kişisel bakım olarak karşımıza çıktı. Tüketicilerin %66’sı giyimde, %47’si sosyal aktivitelerde, %38’i ise kişisel bakımda tasarrufa gitmeyi planladığını belirtiyor.
Ekonomi kötüye gidecek diyenlerin %91’i gelirlerinin mevcut harcamaları için yeterli olmayacağını tahmin ediyor.
Her ne kadar toplam harcama miktarı daha az olsa da; bu dönemlerde görülen eve kapanma trendi, hane içi harcamalara daha da yoğunlaşılmasına yol açıyor.
Peki tüketiciler hane içi harcamalarında geçtiğimiz ay ne gibi aksiyon aldılar?

Anti Crisis Monitor kapsamında çeşitli kategorilerdeki hane içi harcamalarında tüketicilerin tasarruf yapmak için neler yaptığını sorduk. Hane içi gıda harcamalarıyla ilgili tüketicilerin %81’i indirimde olan ürünleri seçtiğini, %62’si daha ucuz opsiyonlara yöneldiğini, %57’si ise kullanım oranını azalttığını belirtti.
Birçok hızlı tüketim kategorisinde tüketicilerin daha ucuz ürünleri ve promosyonları beklediğini söyleyebiliriz. Öncelikle marka değiştirerek sonra da tüketim miktarı ve sıklığını azaltarak masraflarını azaltma yönünde adımlar atacaklarını öngörebiliriz.

Şimdiye kadar bahsedilen veriler tüketicilerin algı ve tutumlarıyla ilgiliydi. Davranış tarafına baktığımızda ise, önceki yıla kıyasla harcamalarda bir durağanlık görülüyor fakat enflasyondan arındırılmış harcama miktarlarına baktığımızda bu durağanlığı hızlı tüketim kategorilerinde bir düşüş olarak şu aşamada değerlendiremeyiz. Ipsos Hane Tüketim Paneli verilerimize göre hızlı tüketim ürünleri büyümesi son iki ayda enflasyon artışıyla birlikte hız kazanarak %23 büyüdü. Bu büyümeyi incelediğimizde sepet değerlerinin ve alışveriş sıklığının geçen seneye kıyasla sabit kaldığını artışın enflasyondan kaynaklandığını görmekteyiz. Tüm yılın geneline kıyasla son 2 ayda neredeyse tüm kategorilerde İndirim Marketleri ve Market Markalarına bir kayış gözlemliyoruz. Enflasyondan arındırdığımız değerleri yılın ortalamasına kıyasla son 2 ayda incelediğimiz zaman İçecekler, Atıştırmalık ürünleri, Süt ürünleri, Çamaşır&Bulaşık deterjanları ve Kişisel Bakım ürünlerinde büyümeminin yavaşladığını görmekteyiz.

Anti Crisis Monitor aboneliği ve daha detaylı bilgi için: Damla Eren (damla.eren@ipsos.com) veya Betül Yavuzol (betul.yavuzol@ipsos.com ) ile iletişime geçebilirsiniz.

Ekim 26, 2018

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın