Bültenler

Tüketici Tasarruf Planlarına Devam Ediyor

Ekonomik dalgalanma sürecinde tüketicinin nabzını daha yakından tutmak için başlattığımız Anti Crisis Monitor çalışmamız ile; tüketicilerin tutumlarıyla tüketim davranışlarını birlikte analiz etmeye devam ediyoruz. Bu çalışmanın yeni raporu tamamlandı ve buradan çıkan bazı taze verileri bu haberde paylaşmak istiyoruz.

Belirsiz ekonomik süreçler tüketicilerde normal dönemlere kıyasla, çoğu ürün ve hizmet kategorisinde farklı satın alma davranışlarını tetikleyebiliyor. Ürün tercihleri, beğenileri, satın alım sıklıkları, satın alım noktaları vb birçok açıdan tüketiciler normal zamanlarda olduğundan farklı davranış gösterebiliyorlar. Hane halkının tüketim harcamalarının GSYH içindeki payının %60 olduğunu da göz önünde bulundurursak tüketicilerin bu hassas ekonomik dönemlerdeki davranışlarını sıcağı sıcağına takip etmek oldukça önem kazanıyor.

Ipsos olarak biz de bu konuyu yakından takip edip tüketicinin nabzını daha yakından tutacak bir çalışmayı Ekim 2018’den bu yana devam ettiriyoruz. Anti Crisis Monitor adlı bu çalışmamızla finans piyasalarındaki dalgalanmalar ve enflasyon artışının tüketicilerin algı ve davranışlarına nasıl yansıdığını, önceki dönemlerde yaşanan benzer süreçlerdeki tüketici davranışlarını da detaylarıyla ortaya koyarak analiz ediyoruz.

Anti Crisis Monitor son dönem raporundan öne çıkan bazı veriler şu şekilde:

En Önemli Gündem Ekonomi:
Ekonomi, Türkiye’nin en önemli sorunu olmaya devam ediyor. 2019 Ocak ayında da tüketicilerin gözünde Türkiye’nin en önemli sorunu “Ekonomi” idi.

Tüketici Tasarruf Planlarına Devam Ediyor
Tüketicilerin bu belirsiz ekonomik süreçte tasarruf yapma planları da devam ediyor. Tasarruf planlarında en büyük kalem önceki dönemdekiyle aynı. Tüketici giyim harcamalarında tasarruf planlamaya devam ediyor. (%52)

Kredi kartı borçları kredilendiriliyor
Kredi kartı kullanan tüketicilerin %26’sı kredi kartı borçlarını kredilendirdiğini belirtiyor. Bunun sebebi sorulduğunda en öne çıkan yanıt; tüketicinin eline geçen nakit ile borçların ancak bir kısmını ödeyebildiklerini belirtmeleri.

Sizler de Anti Crisis Monitor’e abone olarak şu iki temel sorunun yanıtını detaylı bir şekilde edinebilirsiniz;

Ekonomik dalgalanmalar tüketici algısında nasıl yer buluyor? Ve tüketicinin davranışına nasıl yansıyor?

Anti Crisis Monitor aboneliği ve daha detaylı bilgi için:
Hilal Topçu (hilal.topcu@ipsos.com) veya İlkim Erkan (ilkim.erkan@ipsos.com) ile iletişime geçebilirsiniz.

Mart 27, 2019

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın