Bültenler

Türkiye Barometresi Araştırdı: Darbe Girişimi Sonrası Türkiye

2010 yılından bu yana 2 aylık dönemlerle gerçekleştirdiğimiz Ipsos Türkiye Barometresi Ağustos 2016 raporu yayınlandı.

Türkiye’de toplumsal ve siyasi yaşam üzerinde önemli bir etkisi bulunan 15 Temmuz olaylarının hemen akabinde 29 Temmuz- 13 Ağustos tarihleri arasında saha çalışması gerçekleşen araştırma “Darbe Girişimi” sonrası Türkiye’ye dair önemli bulgular sundu.

Çalışma sonuçları 15 Temmuz akabinde vatandaşların ülkenin mevcut durumuna ilişkin memnuniyet düzeylerinin artığını ve ülkenin yakın gelecekteki durumuna dair beklentilerine ilişkin de pozitif bir tutum olduğunu gösterdi.

Ülkenin genel durumundan memnun olduğunu belirtenlerin oranı Mayıs’tan Temmuz’a %31,6’dan %35,4’e yükseldi.

Ülkenin geleceği daha iyiye gidecek oranı değişmese de daha kötüye gidecek diyenlerin oranında azalma gözlemlendi.

Benzer şekilde ülke ekonomisine ilişkin beklentilerde de pozitif bir hava görüldü. Genel olarak gelecek birkaç ay içerisinde ülke ekonomisinin daha kötüye gideceğini düşünen karamsar kesimin azaldığı, burada daha nötr bir tavır sergileyenlerin oranının artığını gördük. Kişisel ekonomik durum açısından da değerlendirmelerin yine benzer şekilde olduğu söylenebilir.

Diğer bir deyişle, darbe girişiminin ekonomi üzerinde ciddi düzeylerde olumsuz etkisi olacağını düşünmüyoruz. Araştırmaya katılanların %40,2’si ülke ekonomisinin darbe girişiminden etkilenmeyeceğini düşünürken, %33’lük bir kesim olumsuz etki yaşanacağı fikrinde.

Kısacası 15 Temmuz sonrasında toplumda genel olarak pozitif bir havanın hakim olduğunu söylemek mümkün. Bu havanın ne şekilde ilerleyeceğini ise sıradaki Barometre çalışmalarımız gösterecek.

Türkiye Barometresi Hakkında

Ipsos Türkiye Barometresi, yurttaşların memnuniyet ve beklentilerini, tüketim ve yatırım davranışlarını, hükümetin ve muhalefetin performansına yönelik algılarını, oy verme eğilimlerini ve gündeme ilişkin düşüncelerini ölçmek suretiyle, ekonomik, sosyal ve siyasal karar alıcılarına ışık tutmayı amaçlamaktadır. Ocak 2010 tarihinden bu yana, iki aylık dönemlerde yürütülmektedir. Saha çalışması kapsamında 12 İBBS bölgesinden seçilen 15 ilde 1320 birey ile bilgisayar destekli yüzyüze anket (CAPI) yöntemi ile görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Çalışmaya ait veriler, ADNKS bilgileri ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri sonuçlarına göre ağırlıklandırılmaktadır. Araştırmanın genel istatistiki hata payı, % 95 güven aralığında ± % 2,5’tir.

Eylül 23, 2016

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın