Blog ve Yorumlar

Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Raporu’ndan

2015 yılına girerken her seçim yılına girişte olduğu gibi zorlu bir yıl olacağını tahmin ediyorduk.

Ancak sonuçta tahminlerimizin de ötesinde zor ve gergin bir yıldı. 2 genel seçim yaşadığımız, çatışmaların yeniden başladığı, Suruç’un ardından tarihimizin en kanlı olaylarından Ankara katliamının yaşandığı bir yıl oldu.

Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında ciddi ölçüde değer kaybettiği, ekonominin sarsıntılı dönemler geçirdiği bir dönemdi.

Tüm bunların üzerine komşularımızın istikrarsız durumları, bunun etkisi ile yaşanan mülteci sorunu, tanık olduğumuz trajediler sosyal anlamda da gündemimize oturdu.

Ipsos Türkiye Barometresi tüm bu gündem içinde yıl boyunca toplumun nabzını tuttu. Müşterilerimiz için bir yeni yıl hediyesi olarak hazırladığımız Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Raporu’nda hem 2015 yılının gelişimini hem de geldiğimiz nokta itibarıyla toplum olarak 2016’ya nasıl baktığımızı analiz ettik. Bu analizlere göre:

Her zaman ekonomi en önemli sorunumuzken 2016’ya girerken terör en önemli sorun olarak öne çıkıyor. Ölçümlediğimiz tüm dönemler boyunca gözlemlediğimiz bir nokta var, her seçim öncesinde ülkenin genel durumuna dair memnuniyet düşüyor, yakın geleceğe yönelik beklentiler yükseliyor. Seçimlerin hemen sonrasında ise ortaya çıkan siyasi netlik ile memnuniyet hızla yükselirken beklentiler normalleşiyor.

7 Haziran seçimleri ise bunun bir istisnası oldu, siyasi bir netlik ortaya çıkmadığı için seçim öncesinde düşmüş olan memnuniyet daha da düştü ve bizim ölçtüğümüz en düşük seviyeye indi. 1 Kasım seçimleri sonrasında ise memnuniyet seviyesi hızla yükseldi. Bu anlamda 2016 yılına çok daha olumlu bir havada girdik.

2015 yılı içinde hane içi tüketim harcamalarında bir daralma söz konusu olmadı, birkaç kategori haricinde genelde büyüme ölçümledik. Sorguladığımız dayanıklı tüketimde de geçen yılsonuna kıyasla herhangi bir gerileme söz konusu değil. Yatırım ve tasarruf araçlarında yıl içinde yaşanan durgunluğun ardından ciddi bir toparlanma gözlemliyoruz, özellikle altın ve dövize yönelen bir tasarruf eğilimi var. Ancak konu, ülkenin ekonomik gidişatına ve kişisel ekonomik geleceğimize geldiğinde tüm bu olumlu göstergelere rağmen toplum olarak aynı iyimserlik seviyesini koruyabildiğimiz söylenemez.

Çözüm süreci, uluslararası alanda itibar, huzur, demokratik haklar ve özgürlükler, dini görüşü/inancı nedeni ile baskı gibi bazı sosyal ve demokratik unsurlarda toplumun iyimser, nötr ve kötümser olmak üzere hemen hemen 3 eşit parçaya bölündüğünü görüyoruz.

Yaşanan gergin seçim döneminin sona ermesinin verdiği psikolojik rahatlamanın ne kadar süreceği aslında 2016’nın ilk aylarındaki gündemin ilerleyişine de bağlı, arka planda bir temkin havası seziliyor.

Yazar : Sidar Gedik

Ipsos Türkiye CEO’su olan Sidar Gedik, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. 1997'de başlayan araştırmacılık hayatı, 2001 sonrasında kurucu ekibinde yer aldığı KMG ve sonrasında Ipsos'ta olmak üzere yaklaşık 18 yıldır devam ediyor. 2015 yılına kadar 8 yıl süreyle Ipsos Türkiye İcra Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 2015 itibarı ile Ipsos Türkiye CEO'su olarak çalışma hayatına devam ediyor

Ocak 25, 2016

0

Blog ve Yorumlar, Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın