Bültenler

Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Sayısı

Her yeni yıla başlarken tekrarladığımız, gelen yılın iklimi konusunda bilgi vermeyi amaçlayan ve Ipsos’un müşterilerine yeni yıl armağanı olan Türkiye Barometresi Araştırması Yeni Yıl Özel Sayısı çıktı. Araştırmaya göre 2018 yılındaki ruh halimizi ülke ekonomisinin performansı belirleyecek gibi görünüyor.

Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Raporu’nda şu konu başlıklarına yer veriliyor:

- Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından her iki ayda bir gerçekleştirilen Türkiye Barometresi’nden seçili bulgular,
- Yakın geçmişte gündeme gelen belli konu başlıklarına dair bireylerin değerlendirmeleri
- Ipsos’un global olarak gerçekleştirdiği ve Türkiye dahil 24 ülkeden sonuçların yer aldığı Algının Riskleri araştırmasından seçili bulgular,
- Türkiye’nin en beğendiği oyuncular, televizyoncular ve TV Dizilerinin yer aldığı Türkiye’nin Beğenileri

Memnuniyet ve Beklenti

2017’ye girerken terör olaylarından dolayı Türkiye’nin durumu ile ilgili değerlendirmeler daha negatif iken 2018’e daha olumlu bir ruh halinde giriyoruz. Ülkenin şu anki durumundan memnun olanların oranı Aralık ayında %38 olarak görülüyor. Aralık 2016’da bu oran %25 idi. Ancak geleceğe ilişkin beklentilerde daha temkinliyiz. Son dönemde sadece yaklaşık dörtte birimiz yakın geleceğe yönelik daha iyimser. (%27)

görsel1

En Önemli Sorun

Türkiye Barometresi’nde sorulan bir diğer soru da “Sizce şu anda Türkiye’nin en önemli sorunu nedir? sorusu… Buna göre Terör önceki dönemlerde de olduğu gibi en önemli problemimiz olarak görülüyor ancak ekonomi yıllar sonra tekrar önemli bir sorun olmaya başladı. %35’imiz en önemli sorun terör derken, %23’ümüz de ekonomiyi en önemli sorun olarak belirtiyor.

görsel2

Yatırım ve Tüketim Eğilimleri

Araştırma kapsamında tüketicilerin yatırım ve tüketim eğilimleri de düzenli olarak birer endeksle ölçümleniyor. Yatırım endeksi kapsamında tüketicilere yakın gelecekte, altın, arsa, döviz, fon, konut, vadeli hesap vb yatırım ürünlerinden alıp almayacakları soruluyor. Bu endeksin Aralık 2017 sonuçları 159 olarak gerçekleşti. Yatırım eğilimimizde 2016’ya kıyasla bir artış görüldü. (Aralık 2016, 109)

Dayanıklı tüketim ürünlerinde de satın alma eğilimi geçen yıla göre artışta. Araştırma kapsamında çıkarılan Tüketim Endeksi kapsamında tüketicilere yakın gelecekte bilgisayar, bulaşık makinesi, buzdolabı, cep telefonu, çamaşır makinesi, klime, koltuk takımı, televizyon vb dayanıklı tüketim ürünlerini satın alıp almayacakları soruluyor. Sonuçlardan çıkan endeks skoru 254 olarak belirtildi. Geçen yılın endeks skoru olan 161’le kıyaslandığında tüketim eğiliminde de bir artış görülüyor.

Araştırmayı değerlendiren Ipsos CEO’su Sidar Gedik şunları iletti: “2017 yılı referanduma yönelik tartışmaların yoğun olduğu bir gündem ile başladı. Yılın yaklaşık olarak ilk 5 ayında tek ve en önemli konu referandum oldu. Aynı dönemde bir başka gözlemimiz ise terörün ülkenin en önemli sorunu olarak belirtilme oranındaki azalma idi.

Daha önceki seçim ortamlarında da gözlemlediğimiz üzere, her seçim sonrasındaki gibi, o tartışmaları ve gerginlik dönemini geride bırakan toplumda olumlu bir hava esmeye başladı. Referandum öncesinde ekonominin durgunlaşmasını önlemek üzere alınan önlemlerin özellikle dayanıklı tüketim ve inşaat sektörlerinde pozitif karşılık bulduğunu gördük. Ancak her şeye rağmen ülkenin en önemli sorunu olarak ekonomiyi görenlerin oranında da anlamlı artışlar gözlemledik. Bu endişe, her ne kadar mevcut durumdan geçmişe kıyasla daha memnun olsak da geleceğe dair beklentilerimizi olumsuz etkiliyor. Öte yandan yakın gelecekte ülkenin durumunun daha iyi olacağına inananların oranı %27, bu oran geçen sene sonunda da yaklaşık olarak aynı seviyede idi. Mevcuttan memnun olanların bazıları yakın geleceğe dair aynı seviyede umutlu değiller.

Toplumun dikkatini yoğunlaştırdığı bir diğer sorun ise eğitim. Eğitimi ülkedeki en önemli sorun olarak görenlerin oranı genellikle %5-6’lar seviyesinde seyrederken TEOG ve üniversite sınav sistemindeki değişiklik sonrasında bu oran iki katına çıktı. TEOG sistemindeki değişikliği onaylamayanların oranı %64.Yine toplumun %64’ü çocuğunun daha iyi bir eğitim görebilmesi için gerekirse taşınmayı göze alıyor.

Genel itibarı ile 2018’e daha olumlu bir hava içinde girdiğimiz kesin. 2018 yılındaki ruh halimizi ülke ekonomisinin performansı belirleyecek gibi görünüyor. İcraat yılı olarak ilan edilen 2018, yine bir başka “seçimler yılı” olacak 2019 öncesinde enflasyonun, işsizlik oranının, döviz kurlarının, faiz oranlarının çok daha ağırlıklı olarak gündem teşkil edeceği bir yıl olacak gibi. Tabi tüm bu varsayımlar ancak bir erken seçim olmayacağı ve Allah korusun büyük terör olayları yaşamamamız durumunda geçerli olabilir.”

Araştırma Künyesi:

Türkiye Barometresi Araştırması, Ipsos’un finansmanında Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü uzmanlık birimi tarafından gerçekleştirildi. Araştırmanın sahası 24 Kasım – 13 Aralık tarihlerinde, %30 kontrol oranı ile gerçekleştirildi. Yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmanın örneklem sayısı ise 1320. Araştırmanın hata payı %95 güven aralığında +/- 2,5 olarak belirlendi.

Ocak 25, 2018

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın