Haberler

Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu Açıklandı

Ipsos’un her yeni yıla başlarken tekrarladığı, gelen yılın iklimi konusunda bilgi vermeyi amaçlayan ve Ipsos’un müşterilerine yeni yıl armağanı olan Türkiye Barometresi Araştırması Yeni Yıl Raporu dün akşam Ipsos Youtube hesabında canlı yayında ilk kez açıklandı.

Kamuoyunun 2019 değerlendirmeleri ve 2020 Beklentilerine dair çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı rapor; uzman konuklar Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Gazeteci Yazar Şeref Oğuz, Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik eşliğinde verilerle ele alındı.

Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporunu değerlendiren Sidar Gedik: “İnsanlarımız gerek ülke ekonomisinin gerekse kişisel ekonomik durumunun daha iyiye gideceğini düşünmüyor, büyük bir çoğunluk durumun kısa vadede değişmeyeceğine inanıyor. Özellikle kişisel ekonomik durum söz konusu olduğunda daha iyiye gidecek diyenlerin oranı %12’den %8’e gerilerken, daha kötüye gidecek diyenlerin oranı %31’den %33’e yükselmiş durumda. İşsizliğin artacağını düşünenlerin oranı ise son 2 yılda %41 iken şimdi %54. Genel olarak bir kötümserlik hakim… Öte yandan; her ne kadar ülke içindeki tüketim büyümesi ve vatandaşın ruh hali olumlu sinyal vermese de ekonominin önemli aktörleri olan şirketler sakin bir şekilde bu dönemi en doğru hamleler ile atlatma çalışması içindeler. Kriz dönemlerinde pazarlama yatırımlarının hız kesmemiş olmasının bir olgunluk işareti olduğuna inanıyorum. “Krizde reklam ve araştırma yatırımları durur” ezberi en azından 2019 yılı için bozuldu diyebilirim. Araştırmalarını yaptığımız tüm bu yeni pazarlarda veriye dayalı olarak alınmış bilinçli aksiyonlar fırtına geride kaldığında elimizde önemli bir kazanç olarak kalacak.”

Türkiye Barometresi Araştırmasına göre 2018 ikinci yarısından beri ülkenin şu anki durumundan memnun olanların oranı %30 civarında seyrederken 2019 yılının sonu itibarı ile %24’e gerilemiş durumda.

görsel1

2019 yılında da Ekonomi hayatımızdaki en önemli sorun oldu.

Türkiye’deki en önemli sorun kamuoyu nabzında “Ekonomi” olarak kendini gösterdi. Vatandaşların nabzını tutan Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu’na göre; 2019 fiyat artışlarının etkisinin yaşandığı bir yıl oldu. Türkiye’nin En Önemli Sorunu Ekonomi diyenlerin oranı %58, Terör diyenler %18, Eğitim diyenler %9, Kürt sorunu diyenlerin oranı %2 oldu.

görsel2

Hanelerdeki Tüketim Ciro Olarak Büyüdü

Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu kapsamında Ipsos Hane Tüketim Paneli’nden yıllık sonuçlara da yer verildi. Buna göre hanelerdeki hızlı tüketim ürünleri harcamaları ciro olarak %25,6 büyüdü, bu büyümenin %17,1’i fiyat artışları, %1,6’sı nüfus artışından; %6,5’lik bir kısım ise satın alım sıklığının ve alışveriş başına harcamanın artmasından kaynaklandı.

Hane içi harcama dinamiklerine bakıldığında hanelerin son 3 senedir satın alımlarının indirim marketlerine kaydığı görüldü.

görsel3

Ipsos’un yıl boyunca belirli aralıklarla gerçekleştirdiği Türkiye Barometresi Raporlarında ilgili dönemlere dönük gündem maddelerine dair kamuoyu değerlendirmelerine de ulaşılabiliyor. Yıl boyunca ölçümlenen gündem maddelerinden bazılarına Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu’nda da yer verildi. Yerel Seçimler, Barış Pınarı Harekatı, S400’ler, Tanzim Satışlar, Yeni Eğitim Öğretim Çalışma Takvimi ve Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR), Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında kamuoyunun değerlendirmeleri de Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu’nda yer buldu.

Ipsos Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu kapsamında; vatandaşların, ülkenin ve kendilerinin ekonomilerine yönelik beklentileri de soruldu.

2020’ye girerken Türkiye ekonomisinin daha iyiye veya kötüye gideceğine dair beklentiler düşerken, ekonominin gidişatının aynı kalacağına dair beklentilerin yükseldiği görüldü. Özellikle kişisel ekonomik durum söz konusu olduğunda daha iyiye gidecek diyenlerin oranı %12’den %8’e gerilerken, daha kötüye gidecek diyenlerin oranı %31’den %33’e yükselmiş durumda.

görsel4

Ekonomik Beklentiler kapsamında Ekonomik Refah Düzeyi, Asgari Ücret, İşsizlik konularında da beklentiler soruldu. Buna göre ekonomik refah düzeyinin artacağına dair beklenti bir önceki yılla aynı kalarak %16 olarak belirtildi. İşsizliğin artacağına dair beklenti ise önceki yıllara oranla daha yükseldi.

görsel5

23 Ocak akşamı gerçekleştirilen canlı yayın kaydını izlemek için buraya tıklayın.

Araştırma Künyesi;

Her iki ayda bir yürütülen Türkiye Barometresi Araştırması Ipsos’un finansmanında Ipsos’un Sosyal Araştırmalar hizmet birimi tarafından gerçekleştirilmektedir. 2019’un Barometre Araştırmasının sahası 24 Kasım – 13 Aralık tarihlerinde yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirildi. 12 IBBS bölgesinden seçilen 15 ilde gerçekleştirilen çalışmanın örneklem sayısı 1320 ve araştırmanın hata payı %95 güven aralığında +/- 2,5’tur.

Ocak 24, 2020

0

Haberler

Yorum yazın