Blog ve Yorumlar

Türkiye’de İki Toplumsal Dinamik; Küreselleşme ve Kapitalizm Eleştirisi

Ipsos’un global olarak “online nüfusu” kapsayan  24 ülkede yürüttüğü düzenli bir araştırma var; Türkiye de dahil. Online nüfus, Türkiye’nin hem yarısını oluşturuyor, hem de en dinamik kesimini. Araştırma sonuçları, toplumların ekonomik hayata ilişkin görüşlerine dayanarak  bir segmentasyon yapılmasına olanak veriyor.

 

Türkiye kamuoyu iki ana küme etrafından şekilleniyor; küreselleşme taraftarları (%60) ve kapitalizm eleştirmenleri (yüzde33). Küreselleşme taraftarlarının içindeki en büyük grup ise kontrollü küreselleşmeciler diye isimlendirdiğimiz kesim. Bunların oranı Dünya ortalamasında yüzde 23 iken Türkiye’de yüzde 40’a çıkıyor.

 

Yani, dünya daha koşulsuz bir küreselleşme istiyor. Değişik sınırlama eğilimleri olsa bile küreselleşme Türkiye’deki en etkin kamuoyu eğilimi. Tuhaf olan ise küreselleşme bayraktarlığının gelişmiş ülkelerden, gelişmekte olan ülkelere geçmekte oluşu. Çin, Hindistan ve Brezilya kamuoyları küreselleşmeyi en güçlü şekilde destekleyen toplumlar. İster ideolojik etki altındalar deyin, isterseniz gelişmekte olan ülkeler çıkarlarının nerede olduğunu anladılar…

 

Küreselleşmeden sonra Türkiye’deki ikinci ana damarı oluşturan kapitalizm eleştirmenleri, serbest ticarete kuşku ile yaklaşan, büyük endüstrilerin kamu tarafından kontrol edilmesini isteyen, şirketlerin hükümetler üzerindeki etkilerinden rahatsız olan ve sınırlandırılmalarını isteyenler. Kapitalizm eleştirisine dayanan bir siyasal damarın aslında Türkiye’de oldukça güçlü bir zemini var. “Sosyal Devlet” iddiasını önümüzdeki yıllarda daha çok duyacağız. 24 ülkenin ortalaması ile karşılaştırıldığında farklılık daha belirgin; 24 ülke ortalamasında kapitalizm eleştirmenleri yüzde 20.

Yazar : Vural Çakır

ODTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini tamamlayan Vural Çakır, kısa bir reklam ve bankacılık denemesinin ardından Zet Araştırma Şirketi'nin kurucuları arasında yer aldı. 1993 yılında ACNielsen'la birleşerek Zet Nielsen adını alan şirketin ortağı ve genel müdürü olarak 2000 yılının sonuna kadar görev aldı. 2001'de KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu'nu kurdu ve 2007 senesine kadar bu grubun başkanlığını yaptı. 2007 senesinde dünyanın 2. büyük araştırma şirketi olan Ipsos'la KMG ortaklığı gerçekleşti. Vural Çakır, 2011 yılında Synovate şirketini de bünyesine katan Ipsos’un Türkiye CEO'su ve Ipsos Global Yönetim Konseyi üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Mesleki dergilerde çok sayıda makalesi yayınlanan Vural Çakır, 2008 – 2013 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı Adschool’da öğretim görevliliği yapmıştır. Vural Çakır’ın, "Geleceğe Dokunuş" ve "İş Hayatının - Okulda Öğretilmeyen - 21 Gizli Kuralı" isimli kitapları bulunmaktadır. Vural Çakır aynı zamanda Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması ve TV Programının yaratıcılarındandır.

Ocak 26, 2011

0

Blog ve Yorumlar

Yorum yazın