Bültenler

Türkiye’de Kadının Halet-i Ruhiyesi Bu Araştırmada

Ipsos UU uzmanlarının Türkiye’deki bireyleri derinlemesine anlamaya çalıştığı ve farklı sayılarda farklı insan gruplarını mercek altına aldığı Ipsos Halet-i Ruhiye araştırmaları serisi, bu sefer Türkiye’deki kadınların hikayesini anlatıyor.

Kadınlara çok çeşitli çerçevelerden bakan zengin bir araştırma olarak hazırlanan Halet-i Ruhiye Herstory; tek bir yöntem yerine çeşitli araştırma yöntemleri ve veriler harmanlanarak yaratıldı bu çalışma, kadınlarla ilgili yeni içgörülerin peşinden koşuyor.

Kadınlar artık daha hızlı hareket etmek istiyor. Bir kararı almak için günlerce beklemeyip, topluma/ ailesine karşı gücünü toplayıp hızlıca karar vermek istiyorlar.

Kendi kendilerine geliştirdikleri kelimeleri kullanmaya bayılıyorlar. Kimi zaman oldukça ‘’buhran’’ dolu olan bu kelimeler aslında kendi haliyle dalga geçmenin en güzel yolu olarak görünüyor.

Bu buhranlardan kurtulup tacını giydiği annelik rolüne bayılıyor ama onunla ilgili de söylemek istediği birçok şey var. Mesela artık anne olmak forumlarda tartışılabilir birşey…

Genç kızlar kendisine benzemediğini düşündüğü kadın temsillerini görmek istemiyor. Bunun için kendince protesto yöntemleri bile var. Kadın temsilini beğenmediği dizileri izlememek gibi…

Markalar kadının duygusal isteklerinden bahsetmediği ve kadının kendine atfettiği kimliği iyi ifade edemediği sürece birazdan kalkacak olan misafir olarak görülüyor.

Halet-i Ruhiye Herstory, yeni kelimelerin ve duyguların keşfi için içgörüleriyle karşımıza çıkıyor.

Araştırmaya katılan kadınlardan bazı görüşler şu şekilde:
“Hep aynı tip, ‘’saf’’ ya da ‘’yılan’’ kadın karakterleri görmekten çok sıkıldım. Artık güçlü kadınlar görmek istiyorum” D., 19
“Bu aralar en çok kullandığımız kelimeler ‘’bedbaht ve dökük’’. Şimdi düşününce fark ettim bayağı olumsuz bir ruh halindeyiz galiba.” A, 45

Araştırma Künyesi

Halet-i Ruhiye Herstory Araştırması çok çeşitli araştırmalardan derlenerek gerçekleştirildi ve bu kapsamda zengin bir bakış açısı sunuyor. Araştırmada ilk olarak Ipsos Dijital Atölye aracılığıyla Türkiye’nin 9 önemli ilinde öğrenci, çalışan, ev hanımı ve emekli kadınları kapsayan, ABC1C2 SES grubundan, 16 – 55 yaş arası 95 kişiden oluşan bir online topluluk üzerinden çok değerli içgörülere ulaşıldı. Araştırma için ikinci olarak; 2018 ve 2019’da yapılmış olan kalitatif ve kantitatif araştırma raporları üzerinden bir masa başı çalışması gerçekleştirildi ve kadın konusu derinlemesine incelendi. Araştırmada aynı zamanda bir Sosyal Dinleme çalışması da gerçekleştiriliyor. Twitter’da, forum ve bloglardaki içerikler taranarak analizler yapılıyor. Ipsos UU uzmanlarının da değerlendirmeleri de eklenerek rapor oldukça zengin bir hale dönüştürülerek hazırlandı.

Daha detaylı bilgi için: naz.cetin@ipsos.com

Mayıs 23, 2019

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın