Bültenler

Ünlü Gücü ve Uygunsuz Davranışlarının Affediciliği Üzerine

Politikacıların, ünlülerin ve film yıldızlarının uygunsuz davranışlarına olan tolerans ve affedicilikle ilgili dünya ikiye ayrılmış durumda.

Kariyerlerinin zirvesinde olan bir politikacı, ünlü veya film yıldızı, imajlarını zedeleyebilecek uygunsuz bir davranışta bulunursa ne oluyor?  Pozisyonlarından kaynaklı güçleri veya hayran kitleleri mi onların her istediklerini yapabileceklerini çünkü bundan bir şekilde zarar almadan kurtulabileceklerini düşünmelerini sağlıyor? Ya da bu ünlü kişilerin sergileyebilecekleri uygunsuz davranış, normal insanlarda da yaşanan bir çift kişilik durumu mudur?

Ipsos Global  @dvsior araştırması kapsamında 24 ülkeden toplam 18,722 vatandaş, ünlü sporcuları, politikacıları veya film yıldızlarını, evli olduğu halde başka biriyle ilişkiye girme, uygunsuz fotoğraflarını paylaşma gibi utanç verici ve kişisel itibarı zedeleyici bir davranış sergilediklerinde bu davranışın neden kaynaklanabileceği sorusunu yanıtladı.

%54’lük bir yarı, ünlü sporcular, politikacılar veya film yıldızlarının, imajlarını zedeleyebilecek, utanç verici bir davranışta bulunduklarında, gerçeğe en yakın açıklamanın bu şahsiyetlerin kişiliklerinin derinlerinde aslında bu tarz bir insan olduklarını düşünüyor.  %46’lık diğer kesim ise güçlü olma hissi ve egolarının, bu tür davranışları normal bir davranış gibi sergilemelerine neden olduğunu belirtiyor.

Bu konudaki global başa baş ayrımın aksine Fransa’da vatandaşların %80’lik bir çoğunluğu güç ve ego’nun bu uygunsuz davranışlara yol açtığını düşünüyor. Bu düşünceye en çok katılan diğer ülkeler ise Belçika (%64), Almanya (%62), Çin (%57) ve Güney Amerika (%52).

Macaristan vatandaşlarının %78’lik bir çoğunluğu ise bu uygunsuz davranışları gerçekleştiren yıldızların özünde de düzgün insan olmadıklarını düşünüyor. Bu yoruma katılan diğer ülkeler ise Japonya (%68), Polonya (%63), Rusya (%62), İngiltere (%61) ve Endonezya (%60).

Unutmak ve Bağışlamak
Global vatandaşlara ünlülerin uygunsuz davranışlarının altında yatan nedenlerin neler olabileceğinin yanında bu davranışlar karşısında ne derece toleranslı ve bağışlayıcı olabilecekleri de soruldu. Yanıtlayıcılara ülkelerinde önemli bir politikacı suç teşkil etmese bile uygunsuz bir cinsel ilişki veya diğer ahlakdışı bir davranışta bulunsa ne derece toleranslı ve bağışlayıcı olurdunuz diye soruldu.
%56’lık bir yarı böyle bir davranış karşısında toleranslı veya affedici olmayacaklarını iletti. %44’lük bir yarı ise değişen derecelerde de olsa bir şekilde toleranslı ve affedici olabileceklerini belirtti.
Japonya  %72’lik bir oranla bu konuda affedici olmayacağını belirten ülkeler sıralamasında başı çekiyor, bunu Macaristan ve Güney Kore (%69), Endonezya (%68) ve Fransa (%66) takip ediyor.
En bağışlayıcı ülkeler ise Meksika (%57), Belçika (%55), Arjantin (%54), Avustralya (%53) ve İspanya (%52)

İlgi çekici bir diğer sonuç ise, kendi işinin sahibi olanların ve üst düzey yönetici veya karar vericilerin %49’luk bir oranla bu tür durumlarda daha çok affedici ve toleranslı olduklarını gösteriyor.

Kadın ünlüler mi erkek ünlüler mi daha çok uygunsuz davranışlarda bulunuyor?
Bu araştırmaya katılan ülke vatandaşlarına cinsiyetle ilgili düşünceleri de soruldu. Sonuçlar, göz önünde olan ünlüler uygunsuz davranışlar sergilediklerinde kadınlardan çok erkeklerin yakalandığını gösteriyor.

%51’lik bir yarı ünlü kadınların da erkekler kadar uygunsuz davranışlarda bulunduklarını fakat onlar kadar yakalanmadıkları veya haber olmadıklarını belirtiyor. %49’luk bir yarı ise kadınlardan çok erkeklerin bu tarz uygunsuz davranışlarda bulunduklarını düşünüyor.

Rusya (%7), erkekler kadar kadın ünlülerin de uygunsuz davranış sergilediklerine inanan ülkelerin başında geliyor. Almanya (%63), Arjantin (%61), Macaristan (%59), Çin (%58) ve Güney Afrika (%58) bu düşünceye çoğunlukla katılan diğer ülkeler olarak sıralanıyor.

Endonezya (%63), İsveç (%61), Fransa (%58), İspanya (%56) ve Japonya (%56) ise çoğunlukla erkek ünlülerin bu tür uygunsuz davranışlar gösterdiklerini düşünüyor.

Araştırma Hakkında:
Bu araştırma, ABD,  Almanya,  Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere,  İtalya, İspanya, İsveç, Japonya, Kanada,  Macaristan, Meksika, Polonya,  Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye’de (24 ülke), 18-64 yaş grubunda toplam 18,722 kişiyle online görüşme metoduyla yapılmıştır. Araştırma 5 – 18 Temmuz 2011 tarihlerinde yapılmıştır. Arjantin, Endonezya, Meksika, Polonya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İsveç, Rusya ve Türkiye’de yaklaşık 500’er  kişiyle, diğer ülkelerde yaklaşık 1000’er kişiyle görüşülmüştür. Örneklem, nüfusu temsil etmesi için, temel demografik kriterlere göre ağırlıklandırma yapılmıştır. Araştırmanın hata payı, %95 güven aralığında, 500’lük örneklem için +/- %4,5, 1000’lik örneklem için +/- %3,1’dir.

Eylül 23, 2011

0

Bültenler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın