Bültenler

Yapay Zeka Konusunda Endişeliyiz Ama Tamamen Yasaklanmasını da İstemiyoruz

Şirketlerin ve devletlerin yapay zeka çalışmaları bir yandan durdurulamaz merak ve gelişme duygumuzu beslerken bir yandan da korkularımızı körüklüyor. Ipsos olarak, bu yıl Çin’in Dalian kentinde gerçekleştirilen World Economic Forum “Annual Meeting of the New Champions” konferansı için bir araştırma yaptık. Türkiye dahil 27 ülkeden 20,107 yetişkinin katıldığı araştırmada Yapay Zeka konusunda bireylerin endişe ve düşüncelerini ortaya koyduk.

Ipsos Global @advisor araştırmamıza göre; küresel olarak her on bireyden dördü (%40) yapay zeka kullanımı konusunda endişeli. Aynı şekilde yine on bireyden dördü yapay zekanın bugün olduğundan daha fazla kısıtlanması gerektiğini düşünüyor. İş dünyasının yapay zeka kullanımına daha fazla kısıtlama gelmesi konusunda ise küresel kamuoyu biraz daha fazla hem fikir. Araştırmaya katılan bireylerin yarısına yakını (%48) yapay zekanın şirketler tarafından kullanılmasının şimdikinden daha fazla derecede sıkı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor. Tüm bu regülasyon yorumlarına rağmen yapay zekanın tamamen yasaklanması konusuna ise sadece beşte birlik bir kitle onay veriyor, %48 ise yasaklanmasını doğru bulmuyor.

Yapay zeka konusundaki küresel tutumlar yaş, cinsiyet, gelir durumu ve eğitim düzeyine göre de değişkenlik gösteriyor. Erkekler kadınlara kıyasla yapay zeka konusunda biraz daha az endişeli (%39’a %44). Araştırmaya katılan 35 yaş altı katılımcılar hükümetlerin Yapay Zeka’yı daha fazla kısıtlamaları ve iş dünyasına daha fazla kısıtlama getirilmesi konusunda 35-49 ve 50+ yaş bireylere kıyasla daha az hem fikir. (%38’e karşı %41 ve %46’ya %50).

CEO’muz Sidar Gedik, bu araştırmayı Temmuz ayında AdHoc Dergisi’ndeki Hakikaten köşesinde değerlendirdi. Yazısına ulaşmak için buraya tıklayın.

Araştırma Hakkında:

Araştırma 24 Mayıs – 7 Haziran 2019 tarihleri arasında toplam 20,107 bireyle 27 ülkede gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sorular, Ipsos Online Paneli üzerinden toplam 27 ülkeden bireylere iletilmiştir. Araştırma kapsamındaki ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin (ana ülke) Kanada, Şili, Kolombiya, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD. Araştırmanın gerçekleştirildiği 15 ülkede veriler genel nüfus profiline ve temsiliyetine dönük olarak ağırlıklandırılmıştır.

Brezilya, Şili, Çin, Malezya, Meksika, Peru, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’de ise örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

Ağustos 27, 2019

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın