Bültenler

Yeme – İçme Sektöründe İnovasyon İçin 5 Taze Trend

İster hizmet yelpazesini genişletmek ister mevsimsel değişkenler, yeni tatlar veya tamamen yeni ürünler konusunda olsun; yeme içme sektöründe inovasyon oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Tüketicilerin damaklarına, zihinlerine ve en nihayetinde de cüzdanlarına erişebilmek amacıyla trendleri önceden görmek için çok fazla emek harcanıyor ve yatırım yapılıyor. Kökenlere dair hikayeler, sağlıkla ilgili sunulan vaatler, geçmişten tekrar canlandırılan lezzetler, uzak diyarlardan gelen ilhamlar ve aynı zamanda kategoriler arası inovasyon gibi, ilham veya içgörü birçok alandan gelebiliyor. Yiyecek – içecek sektöründe inovasyon için aynı zamanda daha makro düzeydeki toplumsal trendlere de bakmak ve bunların FMCG sektöründeki trendlere nasıl etki ettiğini görmek ve buralardan çıkacak taze fırsatları yakalamak da önem kazanıyor. Bir özetini paylaşacağımız global makalemiz ise tüketicilerin hayat ve onları çevreleyen dünyayla ilgili görüşlerinden şekillenen 5 temel makro trendden bahsediyor.

Bu 5 Temel trend şu şekilde sıralanıyor:

1. Dijital Detoks: Dijital çağın karmaşıklığından kaçarak konforu gelenseksellikte ve yalınlıkta aramak

E-mailler, mesajlar vb için sürekli olarak cep telefonlarımıza bakıyor olmamızın temelinde Dopamin salgısı yatıyor. Bilgiyi aramak ve arzu ettiğimiz şeyi bulmak bize endorfin yani mutluluk hormonu şeklinde duygusal bir ödül veriyor. Dolayısıyla bu döngü günümüzde artık daha da sık yaşanıyor ve telefonları elimizden bırakamıyoruz.

Öte yandan bu teknolojik ilerleme bizi hiç de endişelendirmiyor değil. Ipsos Global Trends araştırmasına göre (2017) global ortalamada %50’lik bir kesim teknolojinin hayatlarımıza zarar vereceğini düşünüyor. Bu oran Milenyallerde ise biraz daha fazla gözüküyor.

yemeicme1

2. Sağlıklı hale getirmek: daha sağlıklı bir hale gelmek için ölçümlemek, gözlemlemek ve yaşam tarzında değişiklikler yapmak
Ipsos Global Trends Araştırmasına katılan Türkiye dahil 23 ülkeden vatandaşların %80’i doğru gıdalar tüketmenin sağlıklıları için en önemli unsur olduğuna inanıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte tüketicilerin sağlıklarını takip ettikleri ve bu konuda aksiyon aldıkları birçok uygulama da kullandıklarını görüyoruz. Yine Ipsos Beyond Binary Araştırmamıza göre Z kuşağı daha az alkol tüketiyor ve gazlı meşrubat tüketimlerini azalttıklarını belirtiyor.

3. Keşif ve gurmelik: bir iş veya materyal istenilen doyumu artık sağlamadığında keşifler yaparak hayatı zenginleştirmek
Özellikle milenyaller deneyime oldukça önem veriyorlar ve buna para ve zaman harcamaya çekinmiyorlar. Konserlerden tutun sosyal etkinliklere, atletik çalışmalara ve kültürel aktivitelere kadar geniş bir yelpazede deneyim milenyallerin ilgisini çekiyor. Özellikle seyahat ve keşfetme güdüsünün gençlerde daha fazla olduğu görülüyor. Ipsos Global Trends araştırmamıza göre global ortalamada %69’luk bir kesim “ailelerimize kıyasla bizlerin yurtdışına seyahat etmeleri daha kolay veya kolay olacak” diye belirtiyorlar.

4. Kişiselleştirme ve uyarlama: gelişen teknoloji sayesinde ortaya çıkan daha kolay bir hayat, tüketicileri de daha talepkar hale getiriyor
Ipsos Global Trends Araştırmamıza göre global tüketicilerin %52’si sahip oldukları seçeneklerin çokluğundan muzdaripler. Tüketicilerin alışveriş yaparken karşılarına çıkan online ve offline tercihler oldukça fazla. Buna karşın yine global tüketicilerin %75’i tüketim kararlarını kendileri vermek istiyor. Bu da kişileştirme vekişiye uygun seçenekler sunmanın ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor.

5. Premiumlaştırma ve anlayış gösterme: bir sorun olduğunda tüketiciler taviz vermeye her zaman hazır değiller.
Tüketicilerin indirim kovaladıklarını ve indirim marketlerinin paylarını her geçen yıl daha da artırdıklarını biliyoruz. Buna rağmen tüketicilerin bazı kategorilerde Premiumdan taviz vermediğini de söylemek mümkün. Örneğin Ipsos Global Advisor araştırmamıza göre bireylerin çoğu daha az çikolata şeker yiyorum ama yemek istediğimde de bunun en kalitelisi olmasını istiyorum diyor.

yemeicme2

Sonuç olarak yeme-içme sektöründe rekabet yoğun fakat akıllı bir inovasyon, paketleme ve iletişimle; bu zorlu süreçte gerçek ve elle tutulabilir fırsatları da yakalamak ve rekabetçi liderliğe ulaşmak da mümkün. Bu hedefe yardımcı olmak için hazırlanan ve burada bir özetini sunduğumuz makalenin tamamını okumak için buraya tıklayın.

Mart 27, 2019

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın