Bültenler

Yeni Coğrafyalar, Yeni Fırsatlar: Irak

Türk markalarının gittikçe güçlendiği coğrafyalarda tüketicileri yakından tanımak, daha güçlü ve sürdürülebilir markalar yaratmak için o pazarlara ilişkin tutum ve davranışları anlamak oldukça önemli hale geldi. Ipsos Uluslararası Araştırma Birimi de bu önemden yola çıkarak Yeni Coğrafyalar Yeni Fırsatlar isimli bir proje serisini hayata geçirdi. Bu serinin ilk ayağı olan Yeni Coğrafyalar Yeni Fırsatlar Irak Raporu ülkedeki yapıyı da göz önünde bulundurarak, Iraklıların Türk ve diğer uluslararası markalara olan algısı, Iraklı tüketicilerin alışveriş davranışları ve yaşam tarzlarına dair içgörüler sunuyor.

Geçtiğimiz yıl Almanya’nın ardından Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak, Mayıs-Haziran döneminde IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi ve hızla kontrol ettiği bölgeyi genişletmesi ile ciddi bir politik krizin içine sürüklendi. Bu durumdan Türk ihracatı ciddi şekilde zarar gördü. Irak’a yapılan ihracattaki bu düşüş Ağustos ayından bu yana bir toparlanma trendine girdi ve ihracatın, Aralık 2014’ü aylık bir milyar doların üzerinde bir rakamla kapaması öngörülüyor.

Türkiye firmaları için bu kadar önemli bir pazarda tüketici tercihlerini anlamak amacıyla hazırlanan “Yeni Coğrafyalar, Yeni Fırsatlar: Irak” raporu aynı zamanda Irak’ı oluşturan iki temel etnik unsuru, Kürt ve Arap bölgeleri kırılımında raporlama olanağı sunuyor.

Sonuçlara göre: Irak’lılar dürüstlüğe çok önem veriyorlar, aile ve eğitim dürüstlüğü takip eden diğer temel değerleri olarak karşımıza çıkıyor. Harcamalarına dikkat etmekle birlikte kaliteli bir ürün için daha fazla ödemeye hazırlar. Boş zamanlarında ağırlıkla TV izliyorlar, ayrıca arkadaş ziyaretinde bulunuyorlar ve giyim alışverişi yapmayı seviyorlar. FMCG alışverişlerinde geleneksel kanalın yanısıra modern marketleri de tercih ediyorlar. Modern kanal; giyim, beyaz eşya ve elektronik ürün alışverişleri için de önemli.

Iraklı tüketiciler Türk markalarının geniş ürün çeşitliliğini, mutluluk verme özelliğini ve etkileyici reklamlarını beğeniyor ve kendilerine yakın görüyorlar.

Yüksek izleme oranına sahip TV – radyo kanalları ve gazete bilgileri de bu raporda yer alıyor.

YCYF: Irak Raporu’nda, Türk ve uluslararası markaların algısı, Iraklı tüketicilerin alışveriş davranışları, medya kullanımı, eşya sahipliği, yemek yeme alışkanlıkları ve önümüzdeki dönem için çeşitli kalemlerde harcama beklentileri gibi birçok kritik konuda içgörüler sunuluyor. Araştırma için Irak’ta 2 ayrı bölgede toplam 5 şehirde yürütülen saha çalışmasında Kasım 2014 döneminde 1080 kişi ile görüşüldü.

Yeni Coğrafyalar Yeni Fırsatlar Proje Serisi kapsamında, önümüzdeki günlerde İran, Cezayir, Mısır, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Pakistan, Romanya, Nijerya, Çin, Kazakistan gibi müşteri tercihleriyle belirlenecek ülkelerle ilgili raporlar yayınlamaya devam edilecek.

Yeni Coğrafyalar Yeni Fırsatlar ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için tr.iss@ipsos.com adresinden Ipsos Uluslararası Marka Geliştirme Birimi ile iletişime geçebilirsiniz.

Aralık 23, 2014

0

Bültenler, Haberler

Diğer yazıları okuyun

Yorum yazın